Kodėl nemiegi, mažyli?

Svarstydami apie vaikų miegą būsimieji tėvai dažnai, deja, puola į kraštutinumus. Vienų nuomone, naktimis jų kūdikis saldžiai miegos, kiti įsitikinę, jog motinystė ir miegas – visiškai nesuderinami dalykai. Tiesa apie vaiko miego laikotarpį ir kokybę, kaip visada, kažkur per viduriuką. Kiek kartų kūdikis nubus naktį priklauso nuo jo amžiaus, sveikatos ir nuo to, ar teisingai formuojate sveiko miego įpročius. Taigi, kiek prabudimų naktimis galima laikyti normaliu reiškiniu įvairiame amžiuje?


Kodėl nemiegi, mažyli?


Nuo gimimo iki 2 mėnesių

Pirmuosius 2 mėnesius kūdikiams apskritai neegzistuoja diena ir naktis, kadangi dar nesusiformavęs cirkadinis (paros) ritmas. Be to, kūdikio skrandelis dar labai mažytis ir negali talpinti pakankamo maisto kiekio, kuris leistų be maitinimosi išbūti ilgesnį laiko tarpą. Žinoma, yra vaikų, kurie nuo gimimo išmiega po keletą valandų iš eilės, tačiau tai tik išimtiniai atvejai. Paprastai šiame amžiuje kūdikiai prabunda kas 2-3 valandas maitinimui ir gali truputį budrauti naktimis.

Patarimas tėvams.
Šiame etape jūsų užduotis leisti pajausti kūdikiui skirtumą tarp dienos ir nakties. Tai yra, naktį stengtis nejungti šviesos, tyliai kalbėti, minimaliai judėti. Tai padės išvengti dažnai pasitaikančios problemos, kai kūdikis „painioja dieną su naktimi“.


2–4 mėnesiai

Šiame amžiuje kūdikiams prasideda miego konsolidacija, t.y. kūdikis gali (tačiau nebūtinai) neprabusdamas išmiegoti 4 – 6 valandas. Kūdikiui yra būtinas 10–11 valandų nakties miegas, todėl jis keletą kartų nubus, kad būtų pavalgydintas.

Patarimas tėveliam.
Šiame etape svarbu padėti kūdikiui išmokti savarankiškai sujungti miego ciklus. Jei pastebėjote, kad atsirado ilgalaikis naktinio miego be prabudimų periodas , pasistenkite įtvirtinti šį įprotį. Kada kūdikis juda, stena ar net šūkčioja, tai nereiškia, jog jis nubudo, jis – greitojo miego fazėje. Jei sulyg kiekvienu kūdikio krustelėjimu jūs imsite jį ant rankų ar pulsite jį maitinti, tai mažyliui susiformuos įprotis dažnai nubusti ir užmigti tik su aplinkinių pagalba.


4–6 mėnesiai

Šiame amžiuje gali ištikti taip vadinamas „ 4 mėnesių miego regresas“. Taigi, jūsų kūdikis jau neprabusdamas išmiega po 5–6 valandas ir staiga vieną naktį viskas pasikeičia. Kūdikis tampa neramus, kiekvieną valandą pravirksta ir nubunda, ilgai negali užmigti. Kodėl atsiranda toks regresas?

Keturių mėnesių naujagimiams (plius minus vienas mėnuo) keičiasi kūdikio miego struktūra. Šiuo metu mažylio miego ciklas, kaip ir suaugusiųjų, pasidalina į fazes ir stadijas. Be to, maždaug šiame amžiaus tarpsnyje įvyksta ryškus vystymosi šuolis — kūdikiai pradeda vartytis. Bet koks fizinio ar intelektualinio vystymosi šuolis gali sukelti laikinus miego sutrikimus.

Jei jums pasisekė ir 4 mėnesių regresas jus aplenkė, tai sulaukęs 6 mėnesių kūdikis gali nubusti 2–3 kartus, kad būtų pamaitintas.

Patarimas tėveliam.
Ką daryti, jei kūdikiui miego regresas?
— Nesijaudinti ir iš pradžių įsitikinti, kad mažylis neserga. Jei kūdikis sveikas, tai turite suvokti, jog išvengti regreso jūs negalite, tai kūdikio vystymosi dalis, galima tik kaip įmanoma švelniau išgyventi šį laikotarpį.
— Būtina sekti budrumo laiko tarpsnius (dviejų mėnesių — 1 val.—1 val. 20 min.; 4 mėnesių — 1 val. 30 min. — 1 val. 45 min.). Neleiskite kūdikiui pervargti, guldykite mažylį laiku miegoti. Nederėtų šiuo ir taip sudėtingu kūdikiui laikotarpiu sukelti asociacijas apie kūdikio migdymą su jūsų pagalba ( mažylio sūpavimas, migdymas su krūtimi, buteliuku ar pan.). Jei šios asociacijos kūdikiui įsitvirtins, jums teks supti arba maitinti kūdikį keletą kartų per naktį dar labai ilgą laikotarpį.


6–8 mėnesiai

Kūdikio skrandelis , kaip ir jis pats, paaugo, todėl mažyliui gali pakakti 1-2 maitinimų per naktį. Tačiau su sąlyga, kad mažylis gerai valgo dieną ir dienos metu su maitinimu gauna pakankamą kalorijų kiekį. Tačiau alkis – ne vienintelė prabudimų naktimis priežastis.

Dažniausiai vaikai nubunda nuo pernelyg didelio įsiaudrinimo dienos metu arba dėl negebėjimo savarankiškai sujungti miego ciklus. Jei kūdikis nepakankamai miegojo dieną arba prieš miegą pernelyg buvo aktyvus, jo nervų sistemoje cirkuliuos dirglumas, įsiaudrinimas. Tai neleidžia kūdikiui užmigti stipriu ir pilnaverčiu miegu ir kūdikis su riksmu nubunda nuo mažiausio šnaresio arba vis prabunda kas 20 - 40 minučių.

Patarimas tėveliam.
— Sekite kūdikio budravimą atitinkamai amžiaus tarpsniui ( 6 mėnesių — 2 valandos, 8 — apie 3 valandas).
— Neleiskite pernelyg įsiaudrinti kūdikiui prieš miegą. Įtvirtinkite nusiraminimo prieš miegą ritualą.
— Būtinai stebėkite, kad dieną kūdikis būtų migdomas pakankamai ir pagal laiką, ir pagal miego kokybę. 6–8 mėnesių kūdikiai dieną turėtų būti migdomi 2–3 kartus, dienos miegas bendrai turėtų apimti 3–4 valandas.


8–12 mėnesių

Beveik metukų kūdikiams pakanka vieno priešryčio maitinimo. Vaikutis pilnai gali neprabusdamas išmiegoti visą naktį , jei jo niekas netrukdo. O jei kažkas neramina? Kokios dažniausios naktinių prabudimų priežastys?

  • Fizinis diskomfortas (kalasi dantukai, kažką skauda, nepatogi apranga). Iki šiol gerai miegoję net šlapiomis sauskelnėmis mažyliai šiame amžiaus tarpsnyje gali pradėti nubusti dėl nemalonių pojūčių.
  • Nepalanki aplinka (vaikų kambaryje pernelyg karšta, šalta, sausas oras, dulkės, per daug šviesos).
  • Emocinės problemos. Apie aštuntąjį kūdikio mėnesį mažyliai išgyvena separacijos baimę (atskyrimo nuo mamos baimę). Tai gali turėti įtakos mažylio miegui, vaikutis gali pradėti dažniau nubusti naktimis. Kūdikis nubunda, kad pasitikrintų ar mama yra šalia.

Patarimas tėveliam.
Patikrinkite kūdikį supančią aplinką visais įmanomais aspektais, kurie gali sukelti mažyliui diskomfortą, iššaukiantį naktinius prabudimus iš miego. Šiuo kūdikiui sudėtingu periodu pasistenkite jam suteikti kuo daugiau fizinio švelnumo ir emocinės artumos. Nepradinkite staiga, išeidami būtinai atsisveikinkite. Žaiskite su savo mažyliu „slėpynių“ , parodydami savo vaikui, kad jei mama netikėtai pradingsta, tai nutinka neilgam ir mama visada sugrįžta.
Miego problemas būtina spręsti! Jei jūsų kūdikis naktį nubunda dažniau nei tris kartus, vaiko miegas tampa fragmentiniu. Toks miegas nesuteiks visaverčio poilsio nei jūsų mažyliui, nei jums.


1–3 metukai

1–2 prabudimai per naktį mažyliams iki 3 metų laikomi normaliu reiškiniu. Jei vaikas nubunda dažniau, reikia ieškoti prabudimo priežasčių. Viena dažniausiai pasitaikančių priežasčių — miego asociacija, reikalaujanti tėvų pagalbos.

Įsivaizduokite, kad jūs jaukiai užmigote savo lovoje, o prabudote... parke ant suolelio. Mažų mažiausiai jūs būsite baisiai nepatenkinti. Tą patį išgyvena kūdikis, kuris jaukiai užsnūdo maitinamas ar sūpuojamas ant mamos rankų, o prabudo vienas lovelėje, be maisto ir be čiūčiavimo. Mes visi tarp miego ciklų naktimis prabundame net po keletą kartų, tačiau įsitikinę, kad viskas gerai, vėl užmiegame ir pamirštame tai.

Mažylis, kuris užmiega asociacijų, reikalaujančių tėvų dalyvavimo, dėka (sūpavimas, kompoto gurkšnelis, maitinimas krūtimi, buteliukas ir pan. ) nubusdamas tikisi tokių pat asociacijų, su kuriomis užmigo.

Patarimas tėveliam.
Idealu, jei iš pat pradžių sukursite tokias miego asociacijas, kurios išliks su mažyliu jo miego metu: jauki miego aplinka, žaisliukai, antklodė ir t.t. Tačiau jeigu tėvų pagalbos reikalaujančios miego asociacijos jau susiformavę – vienintelė išeitis kaip atsisakyti naktinių sūpavimų – išmokyti mažylį užmigti savarankiškai.


Kodėl nemiegi, mažyli?

5 / 5 (balsai: 4)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: