Į ką čia pasižiūrėjus?

Jūsų mažylis ne visada miegos. Jei jį kažkas sudomins, jis tikrai gali keletą minučių pagulėti besidairydamas.

Jums gali prireikti:
• įdomiai apipavidalintas langas
• nedidelis meškutis ir kaspinas
• stiklinė prizmė
• paukščių lesyklėlė
• akvariumas
vaikiškas gultukas


Žaidimas 3: Į ką čia pasižiūrėjus?


Pasirinkite namuose tokį langą, prie kurio būtų galima saugiai pastatyti vežimėlį, lovytę ar gultuką naujagimiams (jį dėkite tik ant grindų, jokiu būdu ne ant palangės kad ir kokia plati ji būtų).

Pirmoje vietoje – saugumas!
Kai išsinešate mažylį į lauką, nei minutei nepalikite jo be priežiūro.

Naujagimio akies tinklainės ląstelės dar nėra pilnai išsivysčiusios, todėl mažyliai blogai skiria spalvas. Pirmosiomis savo gyvenimo savaitėmis kūdikis nepajėgus įžvelgti detalių. Jis mato tik tamsius ir šviesius objektus. Vaiko dėmesį patraukia judesys, šviesa ir stiklo atspindžiai. Paguldykite mažylį taip, kad jis matytų kaip vėjas judina medžio lapų vainiką. Esant šiltam orui paguldykite jį po medžiu arba prie praverto lango, kur vėjas švelniai judina užuolaidas.

Ant lango pakabinkite, pavyzdžiui, pliušinį meškiuką (pririškite žaisliuką kaspinu, kurio antras galas pritvirtintas prie užuolaidos arba lango rankenėlės). Kūdikiui bus nesudėtinga pastebėti jo tamsų siluetą lango fone. Sekančią dieną žaisliuką galima pakeisti kitu ir pažiūrėti ar mažylis pastebės skirtumą.

Saulėtą dieną lange pakabinkite stiklinę prizmę, nuo kurios į visas puses sklistų spalvoti saulės zuikučiai. Už lango įrenkite lesyklėlę paukšteliams. Nuostabus vaikų stebėjimo objektas – akvariumas. Vaikui tikrai patiks apšvietimas, atspindžiai, vikrios žuvytės ir linksmi burbuliukai.

Įsitikinkite, ar vaikui gerai matosi jį galintys sudominti daiktai. Jei gulėdamas vaikiškame gultuke mažylis juos blogai mato, geriau jį paguldyti ant nedidelio čiužinuko arba keletą kartų perlenkto didelio rankšluosčio.

Vaikutis negulės ir nežiūrės į žaislus ilgiau nei kelias minutes. Vienądien jis rodys didesnį susidomėjimą, kitądien mažesnį. Pirmosiomis savaitėmis net lengvutė vizualinė stimuliacija atneš nemažai naudos. Suprasti kas ypač patinka kūdikiui galite iš jo ypatingai atidaus žvilgsnio.

Atminkite, kad pirmosiomis gyvenimo savaitėmis vaikų labai žemas dėmesingumo lygis, jie labai greitai dėmesį perkelia nuo vieno objekto prie kito.


Nauda vaikui

1

Plokščios galvos sindromo sumažinimas

Jei vaikas ilgą laiką guli ant nugaros jo dar nesutvirtėjusi kaukolė gali įgauti plokščią formą. Mūsų laikais tai nutinka gana dažnai, todėl kad tėvams patariama vaikus migdyti paguldžius ant nugaros. Kaukolės plokštumas absoliučiai nekenksmingas, tačiau kartais tėvai vis tik nerimauja. Jei mažylis visada miega pasukęs galvytę į dešinę - dešinioji kaukolės pusė gali lengvai deformuotis. Vaiko gultuką padėkite taip, kad vaikutis galvytę sukiotų tai į vieną, tai į kitą pusę. Tai padės išlyginti asimetriją. Jums pravers ir žaidimas „Ant pilvuko“.

2

Regėjimo lavinimas

Paukščių, judančių lapų, plazdančių užuolaidų ir saulės zuikučių stebėjimas padeda vystytis akių raumenims, kadangi stebėjimo metu mažylis fokusuoja savo žvilgsnį.

3

Raumenų stiprinimas

Kai kūdikis nors ir truputėlį pasuka galvytę - jis treniruoja kaklo raumenis. Raumenų stiprinimui irgi pravers žaidimai ant pilvuko.

4.67 / 5 (balsai: 3)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: