Ką pasiimti į gimdymo namus?

  1. Kaip patogiai sudėti daiktus?
  2. Mamos sąrašas.
  3. Ką paimti mažyliui?
  4. Daiktai išrašymui iš ligoninės.

Jūsų mažylis jau greitai išvys pasaulį, todėl Jūs tikriausiai nebesulaukiate šio laimingo momento. Dabar laikas apsispęsti, kada reikia ruošti daiktus į gimdymo namus. Daiktų sąrašą galima paruošti iš anksto ir suderinti jį su gimdymo namais, nes kiekvieni iš jų turi savo leidžiamų daiktų taisykles. O štai rinkti daiktus geriausia nuo 32 iki 36 savaitės, juk kuo didesnis nėštumo terminas, tuo didesnė priešlaikinio gimdymo tikimybė, juk vaikutis jau pasiruošęs išvysti pasaulį. Žinoma, atsakymas į klausimą “kada pradėti ruošti krepšį į gimdymo namus?” yra labai individualus. Vieni pageidauja įsigyti visus daiktelius iš anksto. Kiti laukia iki paskutinės akimirkos. Tačiau Jums bus kur kas ramiau, jei krepšys bus paruoštas, nes priešlaikinio gimdymo atveju nereikės rinkti daiktų paskubomis.


Ką pasiimti į gimdymo namus?


Kaip patogiai sudėti daiktus?

Atsižvelgdami į kitų mamų patirti, papasakosime Jums apie tai, kaip surinkti krepšį į gimdymo namus. Geriausia yra surinkti daiktus pagal sąrašą. Tai patogu, nes žinosite kur kokie daiktai padėti. Iš viso Jums prireiks trijų krepšelių, paruošėme kiekvieno preliminarų daiktų sąrašą.

Krepšeliai skirstomi pagal paskirtį:

  1. Mamos krepšelis;
  2. Mažylio krepšelis;
  3. Krepšys, kurį Jums atveš po gimdymo.

O dabar aptarkime išsamiau, kas turi būti kiekviename iš šių krepšių.


Mamos sąrašas

Ko prireiks jaunai mamytei ir kokius daiktus pasiimti su savimi į gimdymo namus?

Be sąrašo taip pat papasakosime kokie daiktai kam yra skirti:

  1. Dokumentai (pasas, sveikatos draudimas). Dokumentus geriau dėti ne į bendrą krepšį, o turėti juos prie savęs, pavyzdžiui, laikyti rankinuke, jei įvyktų priešlaikinis gimdymas.
  2. Asmeninės higienos priemonės (vaikiškas muilas, dantų pasta, šukos, drėgnos servetėlės, tualetinis popierius). Esant galimybei paruoškite kelionines mažas pakuotes, kurios užims mažai vietos, juk naudositės priemonėmis vos kelias dienas. Rinkitės kuo minkštesnį tualetinį popierių, juk po gimdymo Jums prireiks ypač švelnios priežiūros.
  3. Indai. Šį klausimą aptarkite su gimdymo namų darbuotojais, juk ne visur dalinami indai. Jums gali prireikti šaukšto, lėkštės ir puodelio.
  4. Speciali liemenėlė maitinančioms moterims su keičiamais įdėklais. Galima turėti du, kad nereikėtų dėvėti drėgną liemenėlę.
  5. Po gimdymo moteris dažnai kankina vidurių užkietėjimas, todėl patartina turėti glicerino žvakutes, kurios padės normalizuoti tuštinimosi procesą.
  6. Vitaminai laktacijai gerinti padės atsirasti pienui.
  7. Kompresinės kojinės. Kam reikalingos kompresinės kojinės gimdymo namuose? Po gimdymo moterims dažnai atsiranda tokia liga kaip varikozė. Kompresinės kojinės minkštai apgaubia koją ir padeda paskirstyti joje kraujo spaudimą, dėl ko varikozės tikimybė žymiai sumažėja. Be to, kompresinės kojinės padeda susitvarkyti su kojų pabrinkimu ir nuovargiu.
  8. Pientraukis. Jei abejojate, ar gimdymo namuose yra reikalingas pientraukis, mes paaiškinsime, kodėl reikalingas. Pirmosiomis žindymo dienomis labai svarbu gerai nutraukti pieną. Kuo daugiau pieno Jūs nutrauksite, tuo daugiau jo bus. Biologiniame lygyje Jūsų organizmas supranta, kiek maisto reikia vaikui ir aprūpina juo. Net jei iš pradžių vaikas prastai valgo. Ateityje pientraukis bus reikalingas nutraukti pieną jei neturėsite galimybės pamaitinti vaiką savarankiškai.
  9. Naktiniai. Sužinoti, ar gimdymo namuose Jums prireiks naktinių galima tiesiogiai ten, nes šiandien daugelis gimdymo namų išduoda mamytėms savo naktinius, kurie yra tinkamai sutvarkyti ir sterilizuoti. Jei Jums visgi leido atsivežti savo naktinius, būtinai sužinokite kokius naktinius galima pasiimti ir kiek naktinių Jums prireiks. Geriausia rinktis natūralius audinius, kuriuos dėvėti Jums bus patogu. Nesivežkite nėriniuotų peniuarų. Pirmiausia, Jums turi būti patogu, o kūnas turi kvėpuoti. Atkreipkite dėmesį, kad geriau turėti kelis naktinius, kad bet kada galėtumėte juos pakeisti, jei suprakaituosite. Nesiimkite per daug, kas nors iš šeimos narių visada gali išvežti nešvarius ir atvežti šviežius naktinius.
  10. Šlepetės. Beveik nė vieni gimdymo namai neišduoda gimdyvėms šlepečių. Todėl jomis reikia pasirūpinti iš anksto. Norint suprasti, kokias šlepetes geriau pasiimti į gimdymo namus, atkreipkite dėmesį į medžiagą, iš kurios jos pasiūtos – medžiaga turi būti lengvai valoma. Geriausia turėti švarias gumines šlepetes.
  11. Chalatas. Kokį chalatą pasiimti į gimdymo namus priklauso nuo metų laiko. Jis būtinai turi būti išskalbtas prieš vykstant į gimdymo namus. Dar geriau – jį išlyginti, siekiant panaikinti dar daugiau bakterijų, kurios gali būti kenksmingos mažyliui.
  12. Kelnaitės. Geriausia yra rinktis vienkartines kelnaites, nes skalbti savųjų neturėsite galimybės, o nešvarumų gali būti nemažai. Kiek kelnaičių pasiimti į gimdymo namus priklauso nuo laiko, kurį ten praleisite. Iš anksto ne visada galima tai žinoti, todėl geriau turėti rezervą. Kitą vertus, jei pritrūksite, šeima visada gali atvežti.
  13. Įklotai po gimdymo. Kokius įklotus geriau pasiimti į gimdymo namus spręsti Jums, tačiau turėkite omeny, kad tai ne įprasti įklotai, prie kurių esate pripratusi. Įsigyti juos galite vaistinėje ar specialiose parduotuvėse. Kiek įklotų po gimdymo reikia vežti į gimdymo namus priklauso nuo to, kiek laiko praleisite gimdymo namuose ir ar gausus bus kraujavimas. Todėl iš anksto žinoti to negalėsite. Tad geriau turėti rezervą, bet nedidelį, nes vėliau juos sunku bus kur panaudoti.
  14. Telefonas ir įkroviklis, kurių prireiks susisiekti su artimaisiais.
  15. Pinigai padėkoti gimdymo namų personalui.

Būtinai suderinkite sąrašą su gimdymo namais, juk ne visų daiktų gali prireiktų, o kai kurie gali būti paprasčiausiai uždrausti.


Kaip patogiai sudėti daiktus?


Ką paimti mažyliui?

Į gimdymo namus Jūs vyksite viena, o grįšite jau dviese, ar net trise. Todėl svarbu pasirūpinti, kad pirmosiomis dienomis Jūsų mažylis turėtų viską, ko jam gali prireikti. Taigi, koks turi būti mažylio daiktų sąrašas, ko gali prireikti prieš išvykstant iš gimdymo namų ir kokius daiktus reikia turėti gimdymo skyriuje?

Žinoma, dar iki gimdymo Jūsų nėštumą ir gimdymą stebintis gydytojas-akušeris informuos Jus apie tai, ką būtina turėti gimdymo namuose Jūsų mažyliui. Tačiau kaip ir Jūsų sąrašą, mažylio reikėtų suderinti su gimdymo skyriumi. Juk dažnai daugelis daiktų, be sauskelnių, išvis yra uždrausti, nes į gimdymo namus jų neįmanoma atvežti sterilius.

Todėl siūlome Jums preliminarų naujagimio daiktų sąrašą:

  1. Sauskelnės. Naujagimiams dažniausiai perkamos pakuotės su žyme '0', tačiau stambiems naujagimiams labiau tinka pirmas sauskelnių numeris. Kiek sauskelnių imti į gimdymo namus priklauso nuo to, kiek laiko Jūs praleisite ten ir nuo vaiko tuštinimosi dažnumo, tačiau paprastai užtenka vienos pakuotės.
  2. Vaikiškas muilas geriausiai tinka maudyti vaiką ir skalbti jo drabužėlius.
  3. Ausų krapštukai (vatos suktukai) bambos ir ausų valymui.
  4. Drėgnų servetėlių prireiks vaiko higienos priežiūrai.
  5. Vaikiški kremai. Daugeliui rūpi klausimas, koks kremas yra geresnis – bepanten, paprastas vaikiškas kremas ar kuris nors kitas, – tačiau geriau į gimdymo namus pasiimti 2–3 mažas kremų pakuotes, nes kremas pritaikomas individualiai.
  6. Vystyklai. 3–4 vystyklų turi užtekti, tačiau dažniausiai gimdymo namai išduoda vystyklus naujagimiams.
  7. Rankšluostis nušluostyti vaiką po maudynių turi būti kuo minkštesnis ir švelnesnis.
  8. Drabužiai. Drabužiai gimdymo namuose rudenį ir žiemą turi būti skirtingi. Pirkite naujagimio marškinėlius ir šliaužtinukus atsižvelgdami į metų laiką. Kuo šiltesnis oras, tuo plonesnis turi būti audinys, siekiant išvengti prakaitinės ar bėrimo. Šaltuoju metų laiku pasirūpinkite, kad dėvint drabužėlius, mažyliui būtų šilta ir patogu. Turėkite 3–4 drabužėlių komplektus pagal sezoną: marškinėliai ar bodziukai ir šliaužtinukai, pizamos kombinezonai vaikams, pirštinės ir kepuraitė. Naujagimio kraitelis internetu - tai yra geriausia idėja.
  9. Vaistinėlė į gimdymo namus gali būti suruošta sykiu mamai ir vaikui. Tačiau besiruošdami į gimdymo namus, atsiminkite, kad visais reikalingais vaistais Jus aprūpins gydytojai, bet dalį jų galite surinkti iš anksto. Vaistinėlę gali sudaryti antiseptikai, vandenilio peroksidas, ramunėlių tirpalas valyti bambą, pankolio užpilas gerinti virškinimą, nedidelė klizma, pipetė, termometras.

Daiktai išrašymui iš ligoninės

Mamos ir vaiko daiktų sąrašai paruošti, beliko apsispręsti dėl krepšio, kurį Jums atveš prieš išvykstant iš gimdymo namų.

Į jį turi įeiti:

  1. Puošnūs drabužiai Jums ir vokas vaikui.
  2. Kosmetikos krepšelis pasiruošti filmavimui.
  3. Avalynė pagal sezoną.
  4. Viršutiniai rūbai pagal sezoną.
  5. Fotoaparatas.
  6. Dovanų rinkiniai gimdymo namų darbuotojams (pagal norą).

Deja, taip nutinka, kad kartais moteris negali gimdyti pati, jai daromas planuotas arba neplanuotas cezario pjūvis. Toms, kurių laukia planuotas cezario pjūvis, svarbu žinoti, ką reikią turėti gimdymo namuose cezario pjūvio atveju. Dažniausiai po operacijos kelias dienas mama negali savarankiškai rūpintis mažyliu, todėl papildomų daiktų, be minėtų, turėti nereikia. Esant reikalui viskuo pasirūpins gimdymo skyrius.


Sąrašas, kurį Jums pateikėme, nėra galutinis. Galite papildyti jį pagal savo poreikius, tačiau viską geriau derinti su vietos, kurioje gimdysite, personalu, kad netektų dalį daiktų vežti atgal dėl gimdymo namų taisyklių nesilaikymo. Visi daiktai, kurios imsite, turi būti švarūs. Drabužiai – išskalbti ir išlyginti, siekiant išvengti didžiausio bakterijų skaičiaus. Atsiminkite, kad svarbiausia – Jūsų mažylio sveikata ir saugumas, ypač pirmosiomis gyvenimo dienomis.

1.94 / 5 (balsai: 18)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: