Koks tai garsas?

Vaikai gerai girdi jau nuo pirmųjų savo gyvenimo dienų, o mėnesio kūdikių klausa jau pilnai išsivysčiusi. Ypač jiems patinka aukšti garsai. Jūs pastebėsite, kad ir patys su vaiku kalbate plonesniu nei įprastai balsu. Kūdikiai įdėmiai seka pažįstamus balsus ir labai mėgsta būti šnekinami minkštu, murkiančiu balsu.

Jums gali prireikti:
• Jūsų balsas
• Muzikinė dėžutė
• Vėjo varpeliai („vėjo muzika“)
• Raktų ryšulys, kuriais galima barškinti
Vaikiškas gultukas (šezlongas)


Žaidimas 2: Koks tai garsas?


Mažyliams patinka ir kiti švelnūs aukšti garsai, išsiskiriantys iš įprasto kasdienio triukšmo: pavyzdžiui, varpelių skambėjimas arba muzikinės dėžutės melodija. Raskite minutę, kad pasuktumėte muzikinės dėžutės raktelį arba lange pakabinkite „vėjo muziką“, o gultuką su kūdikiu padėkite šalia. Kūdikiams patinka ir paukščių trelės. Jei prie namo yra sodas, paguldykite vaiką medžių pavėsyje, kur jis galėtų klausytis paukščių čiulbesio. Vaikai net užgniaužę kvapą klausosi, kai suskamba telefonas, buitinės technikos nustatyto laiko signalas ar skambaliukas ant katino antkaklio. Jie iškart atskiria bet kokį aukštą garsą.

Nepergyvenkite dėl kasdienio triukšmo: veikiančio televizoriaus, radijo, dulkių siurblio, skardžių balsų ar pravažiuojančios „Greitosios pagalbos“ sirenų. Normalus garso lygis nepakenks vaiko klausai. Šaižus garsas gali išgąsdinti mažylį iki trijų mėnesių amžiaus, tačiau jei garsas trunka porą sekundžių, tai žalos nepridarys. Užtat jūs įsitikinsite, kad su jūsų mažylio klausa viskas gerai – o tai jau gera naujiena.

O štai ilgai trunkantis garsus triukšmas kenksmingas. Ypatingai svarbu vengti garsiai skambančios trankios muzikos, kuri ne tik daro įtaką klausai, bet ir įtakoja mažylio būseną. Kaip nustatyti leistiną garso ribą? Jeigu pokalbio metu tenka pakelti balsą, vadinasi, muziką reikia pritildyti.


Nauda vaikui

1

Raminantis efektas

Kad nuramintų savo kūdikius nuo senų senovės mamos jiems dainuodavo. Dar būdami motinos įsčiose vaikai įsimena mamos balsą, todėl jo skambesys jiems labai malonus. Analogiškai veikia muzikinė dėžutė: jei ją kaskart įjungsite prieš miegą – jos skleidžiami garsai ramins mažylį.

2

Garso šaltinio nustatymas

Maždaug trijų mėnesių kūdikiai, išgirdę jūsų balsą, pradeda atsisukti į jį. Tarp ketvirto – šešto mėnesio jie išmoks lengvai nustatyti iš kur tas garsas sklinda. Pažvanginkite raktais, paspragsėkite pirštais iš kairės ar dešinės mažylio pusės ir pamatysite, kad kūdikis pasuks galvytę į reikiamą pusę.

3

Pripratimas prie triukšmo

Vaikai ganėtinai jautrūs garsams ir lengvai išsigąsta. Tačiau jie turi prie jų priprasti — neverta perdėtai saugoti vaiką nuo triukšmo.

4

Atminties lavinimas

Dažnai girdėdamas vieną ir tą pačią melodiją kūdikis pradeda ją įsiminti. Pabandykite tam tikrą muziką įjungti vienu ir tuo pačiu metu. Pavyzdžiui, prieš maudant kūdikį, kad vaikas suvoktų: ši melodija reiškia „Laikas maudytis“. Sulaukęs šešių mėnesių jis jau gebės numatyti šį įvykį.

5 / 5 (balsai: 3)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: