Pirmosios kūdikio gyvenimo dienos po gimimo - sveikas, mano spindulėli!


Pirmosios kūdikio gyvenimo dienos po gimimo - sveikas, mano spindulėli!


Kūdikis po gimimo - pirmasis susitikimas

Nors ir labai norėtų mama kuo greičiau mažylį laikyti savo rankose, tačiau pirmosios rankos, į kurias patenka kūdikis, tai patikimos akušerės rankos. Ji išvalo mažylio nosį ir burną nuo amniono skysčio ir gleivių, naudodama sterilų siurbtuką arba kateterį. Labai svarbu tai atlikti iki pirmojo kūdikio įkvėpimo, nes priešingu atveju amniono skysčio gali patekti į plaučius, o tai sukeltų plaučių uždegimą. Iš pirmo žvilgsnio, kūdikis po gimimo neatrodo labai patrauklus, jo kūnas padengtas verniksu, krauju ir gleivėmis, odos spalva - nuo blyškiai rožinės iki melsvos, veidas ir lyties organai gali būti patinę. Slenkant gimdymo takais kaukolės kaulai gali pasislinkti vienas ant kito, todėl galva iš karto po gimimo yra pailgos formos. Visa tai yra normalu ir neturi gąsdinti mamos.


Naujagimio virkštelės nukirpimas

Naujagimio virkštelės nukirpimas

Akušerė paprastai nukerpa virkštelę praėjus 2-3 minutėms po gimimo, kai nustoja pulsuoti kraujotaka. Per tokį trumpą laiką mažyliui priteka iki 100 ml kraujo, o tai yra gera prevencija kūdikio gimdymo anemijai (mažakraujystei). Virkštelė yra nuvaloma spiritu, užspaudžiama dvejose vietose instrumentais, vadinamais kocheriais, ir perkerpama steriliomis žirklėmis. Jei naujai iškeptas tėvas dalyvauja gimdyme, jis gali pats nukirpti virkštelę. Norėdama nustatyti vaiko kraujo grupę ir bilirubino kiekį akušerė paima šiek tiek kraujo iš virkštelės kraujagyslių. Tada sutvarko virkštelę ir perspaudžia specialiu spaustuku.


Pirmasis naujagimio vertinimas pagal Apgar skalę

Pirmasis naujagimio vertinimas pagal Apgar skalę

Pirmomis minutėmis gydytojai įvertina naujagimio būklę. Vertinimas atliekas pagal dešimties balų Apgar skalę, kurią sukūrė gydytoja Virginija Apgar. Balais įvertinama naujagimio būklė pirmos ir penktos minutės pabaigoje po mažylio atėjimo į pasaulį.

Įvertinami penki požymiai:

  1. kvėpavimas,
  2. širdies susitraukimų dažnis,
  3. odos spalva,
  4. raumenų tonusas,
  5. refleksinis jaudrumas.

Už kiekvieną požymį galima gauti 0, 1 arba 2 balus, tada visų požymių balai sudedami ir gaunamas bendras vertinimas. Jei naujagimio vertinimas pagal Apgar skalę pirmos minutės pabaigoje yra gana žemas - 5-6 balai, o penktos pabaigoje - 7-8 balai, reiškia tai geras rodiklis - stebima teigiama dinamika. Šiame teste, žinoma, didelis gydytojų subjektyvumas, kurie per kelias sekundes turi įvertinti naujagimio būklę, ir suprasti, ar bus reikalinga jam skubi pagalba. Šis testas ir buvo sukurtas gydytojams, kurie turi veikti tinkamai atsižvelgiant į aplinkybes. Tėvai neturėtų pergyventi, jei jų kūdikis negavo paties aukščiausio įvertinimo. Jei vaiko būklė pagal Apgar skalę yra 7-8 balai, tai yra gerai. Pirmasis vertinimas neturi įtakos vaiko gebėjimams ateityje, tai tik būklės rodiklis kūdikiui gimus. Bet mamai geriau prisiminti, kiek balų gavo kūdikis, nes šiuo skaičiumi domėsis gydytojai poliklinikoje.

Apgar skalė - lentelė

Požymis 0 balų 1 balas 2 balai
Apperance
odos išvaizda, spalva
visas melsvas kūnelis rausvas, galūnės melsvos visas rausvas
Pulse
pulsas, širdies susitraukimų dažnis
nėra mažiau 100 kartų per minutę daugiau 100 kartų per minutę
Grimace
Grimasa - atsakas reaguojant į sudirginimą
nėra reakcija silpnai išreikšta (grimasa, judesys) reakcija (judesys, kosulys, čiaudulys, garsiai verkia)
Activity
judesių aktyvumas
nėra, galūnės nukabę raumenų tonusas silpnas, nevisiškai sulenkiamos galūnės aktyvūs judesiai
Raspiration
kvėpavimas
nėra reti pavieniai kvėpavimo judesiai, silpnai verkia ritmingai kvėpuoja, garsiai verkia

Ką reiškia balai pagal Apgar skalę?
10 balų pagal Apgar skalę - labai aukštas įvertinimas, gydytojai taip įvertina retai.
8-9 balai pagal Apgar skalę - kūdikio būklė gera.
7 balai pagal Apgar skalę - įvertinimas "patenkinamai".
4-6 balai pagal Apgar skalę - kūdikiui vidutinio laipsnio deguonies badas, jį būtina gaivinti (artimiausiu laiku mažylis bus ne palatoje su mama, o gimdymo namų vaikų intensyviosios terapijos skyriuje, arba jį perkels į vaikų ligoninę).
0-3 balai pagal Apgar skalę - sunkaus laipsnio deguonies badas (naujagimio būklė yra labai rimta, jam reikalingos skubios gaivinimo priemonės).


Pirmoji kūdikio gyvenimo diena - mažylis apžiūroje

Slaugytoja, pasidėjusi mažylį ant specialaus vystymo stalo, iš viršaus šildomo lempa, naudodama servetėlę su steriliu vazelino aliejumi nuo kūdikio odos pašalina perteklinį odos verniksą, kraujo likučius, gleives. Po pirmųjų švaros procedūrų kūdikį pasveria, išmatuoja jo ūgį, galvos ir krūtinės apimtį. Šie duomenys išrašant bus nurodomi keitimo kortelėje, ir mama turėtų juos prisiminti, nes ateityje, gydytojai dažnai apie tai klausinės. Ant mažų rankyčių uždedamos apyrankės su pavarde, vardu ir motinos vardu, kūdikio lytimi ir gimimo data - vėliau šias žymes tėvai ilgai saugo.

Pirmoji kūdikio gyvenimo diena - mažylis apžiūroje

Naujagimių svorio mažėjimas pirmosiomis gyvenimo dienomis
Daugelis mamų išsigąsta, kad kūdikis gimė vieno svorio ir po kelių dienų jo svoris sumažėjo. Kas atsitiko? Svorio netekimas kūdikiams per pirmąsias kelias dienas - tai yra normalus fiziologinis reiškinys. Tai todėl, kad kūdikis gimsta su pilnu žarnynu ir pilna šlapimo pūsle. Per pirmąsias dvi paras pirmosios išmatos (mekonijus) pasišalina ir kūdikio svoris sumažėja. Mažylis gali prarasti apie 5-10% savo kūno masės. Neišnešioti kūdikiai, mažyliai, gimę Cezario pjūvio būdu numeta svorio daugiau nei kiti.


Pirmas naujagimio maitinimas krūtimi

Pirmas naujagimio maitinimas krūtimi

20-30 minučių po gimimo kūdikiui atsiranda čiulpimo ir ieškojimo refleksai - tai yra signalas pirmajam maitinimui krūtimi. Svarbu pradėti žindyti mažylį per pirmąjį pusvalandį, nes priešpienis yra unikalus savo sudėtimi. Tai žvalumo kokteilis, susidedantis iš apsauginių antikūnių, hormonų, "teisingos" mikrofloros, kuris ateityje apsaugos mažylį nuo alergijos ir disbakteriozės. Pirmą kartą žindant kūdikį, jei įmanoma, pageidautina neatitraukti mažylio nuo krūties. Mamai tai tiesiog būtina - spenelių stimuliavimas padeda gamintis hormonui oksitocinui, kuris skatina greitą gimdos susitraukimą. Ankstyvas kūdikio žindymas pagal poreikį prisideda prie sėkmingo maitinimo krūtimi, užkerta kelią pogimdyminiam kraujavimui. Jei mama su savo kūdikiu yra glaudžiame kontakte "oda prie odos" per pirmąsias dvi valandas po gimimo, naujagimis nesušąla, jo oda ir virškinamojo trakto gleivinė apsisėja "teisinga" motinos mikroflora, o ne ligoninės bakterijų štamais. Be to, tai sustiprina prieraišumo jausmą.


Mažylis po gimimo - keliamės į palatą

Po gimimo praėjus dviem valandom mama su mažyliu vežimėliu išvežami į palatą, kur bus kartu, nes vaikščioti ir sėdėti moteris vis dar negali. Praktiškai kiekvienuose gimdymo namuose yra buvimo kartu palatos, nuo vienviečių iki šešiaviečių. Norint išvengti nereikalingų infekcijų, optimalus variantas - individuali palata. Bet dėl patogumo, bendravimo, pagalbos prižiūrint mažylį, jei mamai reikia nueiti į valgyklą ar pas gydytoją, daugelis moterų renkasi bendras palatas dviem porom motina-vaikas. Būnant kartu greitai formuojasi emocinis ir psichologinis ryšys tarp mamos ir kūdikio, greičiau atsiranda pieno. Vaikai verkia mažiau, nes mamos laiku patenkina visus jų poreikius, jiems greičiau nusistovi miego ir būdravimo cikliškumas. Be to, po išrašymo iš gimdymo namų mamoms rečiau išsivysto pogimdyvinė depresija.

Svarbūs tyrimai
Gimdymo namuose kūdikiui atliekamas neonatalinis skriningas - tyrimas, skirtas visiems naujagimiams. Mažylį tiria dėl penkių rimtų įgimtų paveldimų ligų, kurias gydyti reikia pradėti nuo pirmųjų gyvenimo dienų. Tokios ligos yra fenilketonurija, įgimta hipotirozė, įgimta antinksčių hiperplazija, galaktozemija ir cistinė fibrozė. Mažyliui imamas kraujo mėginys iš kulno ant specialios tyrimo kortelės, kuri yra siunčiama į medicinos ir genetinės centrą. Jei ligos žymuo bus aptiktas kraujyje, tėvus pakvies į medicinos ir genetikos centrą ir paprašys pakartoti tyrimą. Jei diagnozė pasitvirtins, vaikas turės būti stebimas gydytojų ir gydytis.


Pirmosios mažylio gyvenimo dienos - važiuojam namo!

Pirmosios mažylio gyvenimo dienos - važiuojam namo!

Jei adaptacijos laikotarpis vyksta gerai, tai mamas su mažyliu išrašo 3-4-ą parą po įprasto gimdymo ir 5-7 parą po cezario pjūvio. Išrašant mamai išduoda svarbų dokumentą - pažymą apie kūdikio gimimą, kuri bus reikalinga registruojant mažylį metrikacijos įstaigoje dėl gimimo liudijimo išdavimo. Taip pat išduodamos keitimo kortelės dalys mamai ir kūdikiui su visa informacija apie moters ir vaiko sveikatos būklę gimimo ir buvimo gimdymo namuose metu. Pirmąją keitimo kortelės dalį reikia pateikti moterų konsultacijoje, o antrąją - į vaikų polikliniką ar slaugytojai, kuri prižiūrės.

4.32 / 5 (balsai: 19)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: