Jautrios odelės prausimo ypatumai


Jautrios odelės prausimo ypatumai


Naujagimio prausimas: algoritmas mamai

Vatos diskelį sudrėkinkite virintame vandenyje, lengvai jį nugręžkite ir nuvalykite juo mažylio veiduką ir rankytes. Naudokite kambario temperatūros vandenį. Kaskart po truputį mažinkite vandens temperatūrą, kad 3-4 mėnesį galėtumėte pereiti prie prausimo vėsiu vandeniu. Juk jūsų tikslas ne tik švara, bet ir mažylio grūdinimas!


Naujagimio maudymas – Skaidrios akytės


Skaidrios akytės

Taigi, plauname akytes naujagimiui. Akis plaukite drėgnu vatos diskeliu, braukdami nuo išorinio akies kampelio link vidinio. Kai kurių naujagimių akytės po miego traiškanoja, ant blakstienų pridžiūsta ašaros. Jei taip nutinka nuolat, parodykite mažylį oftalmologui, kad išvengtumėte dakriocistito!


Naujagimio maudymas – Nosytė ir ausytės


Nosytė ir ausytės

Kaip naujagimiui plauti nosytę ir ausytes? Vatos suktukus lengvai sudrėkinkite virintu vandeniu arba vaikišku aliejumi. Sukamaisiais judesiais atsargiai įkiškite į vieną, paskui kitą šnervę maždaug 1,5-2 cm. Ausytėms vatos suktukų nereikia drėkinti aliejumi, o ir valyti ausis reiktų kartą savaitėje. Dažnai valyti ausies sieros negalima: ji klausos landą apsaugo nuo mikrobų!


Naujagimio maudymas – Kūdikio raukšlių valymas


Kūdikio raukšlių valymas

Vatos diskelį sudrėkinkite virintu vandeniu, vaikišku arba sterilizuotu augaliniu aliejumi ir patepkite kūdikio raukšleles: kaklo ir už ausyčių, ant pirštelių ir delniukų, ant alkūnių ir pažastyse. Kojytes tepkite nuo pirštukų link kulkšnies sąnarių, pakinklius, raukšles klubų srityje ir kirkšnis. Nauju vatos diskeliu patepkite lytinius mažylio organus ir raukšlę tarp sėdmenų.

Ką daryti, jei vaikui raukšlėse dažnai parausta oda?

Galimas daiktas, kad namuose karšta, o jūs pernelyg šiltai rengiate mažylį. Aprenkite jį lengviau. Dažniau vaikui padarykite oro vonias, kad oda galėtų kvėpuoti. Nepamirškite, kad raukšlėse gali natūraliai kauptis odos išskyros, todėl jas reikia nuolat valyti. Paraudusios, sudirgusios odos priežiūrai rekomenduojamos priemonės, į kurių sudėtį įeina D-pantenolis. Ši medžiaga gydo odą, pagreitindama natūralius ląstelių atsinaujinimo procesus.


Naujagimio maudymas – Kaip teisingai apiprausti naujagimį?


Kaip teisingai apiprausti naujagimį?

Vaiko higienos procedūras reikia atlikti kaskart po tuštinimosi arba prieš miegą. Apiprausiant mergaites vandens srovė būtinai turi būti nukreipta iš priekio atgal, kad į intymią zoną nepatektų mikrobai. Kokia vandens srovės kryptimi apiplauti berniukus – iš principo nėra svarbu, svarbiausia, kad viskas būtų švaru ir tvarkinga. Neužtenka kūdikį tiesiog apiprausti paprastu vandeniu, tačiau šiai higienos procedūrai naudoti paprastą kietą muilą irgi nederėtų. Reikalas tas, kad į muilo sudėtį įeina šarminiai komponentai, galintys pažeisti jautrios kūdikio odelės apsauginį sluoksnį. Todėl apiprausimui derėtų naudoti specialias vaikams skirtas priemones su švelnia pH-formule, kuri nepažeidžia odos rūgščių ir šarmų pusiausvyros – tai geliai, kremai-geliai, skystas muilas. Tokios priemonės nedirgina ir neišsausina odos, jas galima naudoti taip dažnai, kaip tai yra būtina tinkamai kūdikio higienai palaikyti.

Kodėl šerpetoja naujagimio oda? Ką daryti tokiu atveju?

Naujagimių odelė itin plonytė, švelni ir jautri. Patys įvairiausi faktoriai gali tapti odos išsausėjimo, sudirgimo, pleiskanojimo priežastimi. Priežastys galimos pačios įvairiausios: rūbelių iš nenatūralių audinių naudojimas, drabužėlių skalbimas skalbimo milteliais, kurie nėra skirti naujagimių rūbams, netinkamai parinktos vaikiškos kosmetikos priemonės. Naujagimio oda gali pleiskanoti bute esant pernelyg sausam orui, ypač šildymo laikotarpiu. Ką gi daryti? Pasistenkite gerai išanalizuoti kas galėjo pasikeisti pastaruoju metu. Galbūt jūs pakeitėte skalbimo priemonę, mažylį pradėjote rengti naujais rūbeliais, pradėjote naudoti netinkamas kosmetines priemones. Jeigu namuose pernelyg sausas oras būtų neblogai įsigyti oro drėkintuvą.

Drėgmės standartai patiems mažiausiems.
Oro drėgnumas vaikų kambaryje turėtų sudaryti ne mažiau 50%. Kuo sausesnis oras, tuo daugiau drėgmės mažylis netenka kvėpuodamas tiek per odą, tiek per gleivinę. Pasekmės – odos išsausėjimas, šilumos mainų pažeidimas, apsaugos nuo patogeninio poveikio susilpnėjimas bei dehidratacija. Tad pasirūpinkite oro drėkinimu!

Na ir, savaime suprantama, pasirūpinkite kūdikio oda. Jos priežiūrai naudokite kremus, kurie skirti specialiai sausai, sudirgusiai odai. Tokios priemonės intensyviai drėkina odą, normalizuoja jos apsaugines savybes.


Naujagimio maudymas – Kaip dažnai keisti sauskelnes naujagimiui?


Kaip dažnai keisti sauskelnes naujagimiui?

Sauskelnes derėtų keisti reguliariai, juk būtent nuo to priklauso ne tik kūdikio odelės būklė, bet ir mažylio nuotaika. Kad sauskelnės neerzintų mažylio rinkitės tik aukštos kokybės būtent naujagimiams skirtas sauskelnes. Jos sukurtos apgalvojant net pačias menkiausias detales ir todėl puikiai apsaugo kūdikio odelę.



Ką daryti, jei kūdikio užpakaliuko ir klubų odelė dažnai parausta ir sudirgsta?

Kodėl parausta naujagimio užpakaliuko oda? Panašu, jog tai vystyklų dermatitas. Jis atsiranda dėl jautrios kūdikio odelės kontakto su natūraliomis išskyromis. Naudokite vienkartines sauskelnes naujagimiams (jos geriau sulaiko išskyras) ir nepamirškite keisti sauskelnes kas 3 valandas bei po kiekvieno mažylio tuštinimosi. Stebėkite, kad sauskelnės pernelyg stipriai nepriglustų prie mažylio kūnelio – jos turi būti ganėtinai laisvos. Keičiant sauskelnes leiskite mažyliui pasimėgauti oro voniomis. Jeigu jūs apiplovėte kūdikį, nedėkite sauskelnių iš karto ant drėgno kūnelio – leiskite odai nudžiūti arba nušluostykite ją sausu vystyklu. Tada patepkite užpakaliuką priemone, rekomenduojama esant vystyklų sukeltam dermatitui. Tokia priemonė padės odai greičiau užgyti ir atsigauti.

Atkreipkite dėmesį, kad paraudusi naujagimio užpakaliuko oda gali būti ir tuo atveju, jei mažylis linkęs į alergiją. Pasitarkite dėl šios problemos su jūsų mažylį prižiūrinčiu pediatru arba vaikų alergologu.


Naujagimio maudymas – Kaip pasirūpinti vaiko higiena kelionių metu?


Kaip pasirūpinti vaiko higiena kelionių metu?

Prieš 20-30 metų tokia kelionė galėjo tapti nepaprastu išbandymu mamai ir mažyliui, tačiau šiais laikais kelionė su kūdikiu nesukelia jokių ypatingų rūpesčių. Pakanka tik pasiimti su savimi vienkartinių sauskelnių atsargas, neperšlampamų vystyklų vaikams ir, žinoma, drėgnų servetėlių. Drėgnomis vaikiškomis servetėlėmis jūs galite valyti mažylio veiduką ir rankytes, o esant reikalui panaudoti jas ir užpakaliuko odelės valymui, jei tuo metu netoliese nėra vandens. Jei vaikučio odelė linkusi šerpetoti, jautri, tai rinkitės drėgnas servetėles sausai ir jautriai odai. Į servetėlių sudėtį įeinantis losjonas intensyviai drėkina ir minkština odą. Naudoti tokias servetėles labai patogu, svarbiausia – nepamiršti po kiekvieno naudojimosi gerai uždaryti įpakavimą, kad servetėlės neišdžiūtų anksčiau laiko.


Naujagimio maudymas – Kokią vaikišką kosmetiką pasirinkti naujagimiui?


Kokią vaikišką kosmetiką pasirinkti naujagimiui? Į ką derėtų atkreipti dėmesį?

Pirmiausia, žiūrėkite, kad priemonės būtų rekomenduojamos vaikams nuo gimimo. Antra, gera kosmetika vaikams turi būti hipoalerginė, juk ne paslaptis, kad dauguma vaikų linkę į alergines reakcijas. Vaikiškoje kosmetikoje neturėtų būti sintetinių kvepalų ir dažiklių. Bet kokiu atveju perkant naują kosmetinę priemonę vaikui įdėmiai perskaitykite informaciją gaminio etiketėje.



5 / 5 (balsai: 2)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: