Gimė kūdikis: nuo gimimo iki 6 mėnesių

Su meile žvelgdami į savo naujagimį jūs gėrėsitės kiekvienu jo judesiu, įsiklausysite į kiekvieną garsą ir nuo pat pirmų dienų būsite nustebinti jo gebėjimais mokytis. Žaisdami su savo kūdikiu nuotaikingus ir stimuliuojančius žaidimus jūs padėsite jam lavėti. Skaitykite ir sužinokite, kuo galite užsiimti su savo kūdikiu artimiausius keletą mėnesių.


Gimė kūdikis: nuo gimimo iki 6 mėnesių


Labai dažnai jaunoms mamoms trūksta laiko net nubėgti į tualetą, išsivalyti dantis ar išsimaudyti po dušu. O mintis apie būtinybę dar ir žaisti su kūdikiu gali apskritai pasirodyti neįveikiama užduotimi. Tačiau net menkiausią bendravimą su naujagimiu galima paversti mielu užsiėmimu, teikiančiu malonumą ir jums, ir jūsų kūdikiui.

Tiesa, pirmaisiais mėnesiais užsiimti su kūdikiu kažkokia veikla sudėtinga dėl paprasčiausios priežasties – jis daug miega. O kai nemiega, jį reikia pamaitinti, pervystyti, pakeisti sauskelnes. Tiesą sakant, žaisti nėr kada. Tačiau palaipsniui kūdikis nubus vis dažniau ir dažniau, vadinasi, jam galėsite skirti daugiau dėmesio. Kol šis momentas neatėjo – nekaltinkite savęs. Naujagimių lavinimui ir žaidimams visiškai pakanka pažaisti po vieną minutę kaskart, kai jis nubudęs.

Nuo pirmosios gyvenimo dienos

Rodykite savo kūdikiui juokingas grimasas arba į jo mažytį delnelį įsprauskite savo pirštą ar minkšto audinio skiautelę – tokiu būdu jūs lavinsite taktilinius pojūčius. Vos gimęs kūdikis automatiškai jau turi čiupimo refleksą. Pirmosiomis savaitėmis geriausia žaisti, kai kūdikis pavalgęs ir bent trumpai pamiegojęs, t.y. mažylis neturi jausti alkio ir nuovargio. Kitas tinkamas momentas — keičiant sauskelnes, tačiau tik tuo atveju, jei kūdikį džiugina jūsų siūloma veikla. Jei mažylis ožiuojasi, kuo greičiau pakeiskite sauskelnes ir pasūpuokite jį ant rankų. Su vaikais galima žaisti maudynių metu, ypač po šešių savaičių, kai jiems pradeda patikti vanduo ir maudynės teikia malonumą. Jei vežimėlyje jūsų kūdikis guli veidu į jus, tai pasivaikščiojimų metu kalbinkite jį, rodykite įvairiausias linksmas mimikas. Išnaudokite net pačią menkiausią galimybę pabendrauti su savo kūdikiu. Mes nekalbame apie žaidimus su taisyklėmis. Mes siūlome jums paprasčiausius užsiėmimus, kuriuos jūs pagal savo norą, skonį ir poreikį įtrauksite į savo mažylio dienotvarkę.

Jam tai patinka

Jau keleto savaičių kūdikis leidžia mums suprasti kada ir kas jam patinka: plačiau atmerkia akis ir mina kojytėmis. Nuo šeštos savaitės kūdikis mokosi šypsotis — jo šypsena parodo, kad jis patenkintas siūloma veikla ir nori ją pratęsti. Tačiau jeigu kūdikis nusisuka nuo jūsų ir vengia jūsų žvilgsnio, reiškia, kad jis pavargo. Tas pats, jei jis niurzga, žiovauja arba čiupinėja sau ausytes. Kartais nuovargį parodo ir ne toks energingas, kaip įprastai, kūdikio elgesys. Jei kūdikis suspaudžia lūpas arba „patempia lūpą“, reiškia, kad jis išsigando ir tuoj pravirks. Jei tik pastebėjote kažką panašaus, nedelsdami nutraukite žaidimą.

Mėgaukitės kiekviena akimirka

Pimuosius šešis mėnesius kūdikis vystosi milžiniškais šuoliais. Jūs pamatysite kaip mažytis sutvėrimas virsta judriu besišypsančiu kūdikiu, kuris moka pačiupti žaisliukus, spardytis ir net kratyti barškutį. Vaikai pradeda pažinti pasaulį gerokai prieš išmokdami kalbėti. Jie turi milžinišką potencialą. Jie sugeria viską, ką mato ir girdi. Maksimaliai išnaudokite tą nuostabų laiką kūdikio lavėjimui ir vystymuisi.

  • Žaidimas 1: Linksmosios burnytės
    Nuo pat gimimo vaikai geba atkartoti veido išraiškas, todėl su jais galima žaisti ir rodyti jiems įvairias juokingas mimikas. Ko jums prireiks? • tik išraiškingos mimikos.
  • Žaidimas 2: Koks tai garsas?
    Vaikai gerai girdi jau nuo pirmųjų savo gyvenimo dienų, o mėnesio kūdikių klausa jau pilnai išsivysčiusi. Ypač jiems patinka aukšti garsai. Jūs pastebėsite, kad ir patys su vaiku kalbate plonesniu nei įprastai balsu. Kūdikiai įdėmiai...
  • Žaidimas 3: Į ką čia pasižiūrėjus?
    Jūsų mažylis ne visada miegos. Jei jį kažkas sudomins, jis tikrai gali keletą minučių pagulėti besidairydamas. Jums gali prireikti: • įdomiai apipavidalintas langas • nedidelis meškutis ir kaspinas • stiklinė prizmė • paukščių...
  • Žaidimas 4: Pasikalbėkime
    Dar būdami mamos įsčiose kūdikiai gali girdėti garsus. Todėl vos gimę mažyliai atpažįsta tėvų balsus. Jums prireiks: • Balso • Telefono
  • Žaidimas 5: Pažaiskime ant pilvuko
    Maždaug dviejų savaičių kūdikį galima pradėti guldyti ant pilvuko. Jis labai trumpam pakels galvytę — tai galima paskatinti, parodant ryškius žaisliukus: galvytės pakėlimas labai naudingas kaklo raumenų treniravimui. Jums gali...