Protingas mažylis: 100 idėjų kaip lavinti kūdikį nuo 0 iki 2 metukų

Ši knyga padės išspręsti problemą, su kuria susiduria visos jaunos mamos: kaip rasti laiko lavinamiesiems užsiėmimams su mažyliu ir kaip juos suplanuoti. Mes siūlome paprastus žaidimus, padėsiančius mažyliui suformuoti svarbius motorikos įgūdžius, išmokti stovėti, vaikščioti, kalbėti, bendrauti, išvystyti atmintį ir dėmesį.

Knyga padalinta į 3 dalis pagal mažylio amžiaus poreikius: nuo gimimo iki 6 mėnesių, nuo 6 mėnesių iki 1 metukų, nuo 1 metukų iki 2 metų.

  • visi žaidimai vienodai tinka tiek berniukams, tiek mergaitėms;
  • kiekvienas žaidimas užima maksimaliai 15 - 20 minučių;
  • nereikia nieko pirkti: kas reikalinga jūs jau turite;
  • žaisti galima visur: virtuvėje, vonioje, pasivaikščiojimo metu;
  • čia rasite svarbių patarimų, susijusių su vaiko sveikata ir saugumu;
  • prie kiekvieno žaidimo yra paaiškinimas, kokią konkrečią naudą jis teikia vaikui.

Protingas mažylis: 100 idėjų kaip lavinti kūdikį nuo 0 iki 2 metukų


Įrodyta: kad kūdikis užaugtų laimingu, kūrybingu ir intelektualiu žmogumi su juo būtina žaisti. Tyrimai parodė, kad net patys paprasčiausi žaidimai vaiko smegenyse formuoja sudėtingiausius procesus. Rezultatas – greičiau susiformuoja svarbūs motoriniai įgūdžiai, kūdikis lengviau išmoksta stovėti, vaikščioti, tarti garsus ir bendrauti su kitais žmonėmis. Žinoma, ne visada lengva rasti laiko užsiėmimams su vaiku. Galimas dalykas, kad jūs dėl to išgyvenate kaltės jausmą. Žinokite: jūs ne vieni. Absoliučiai visi tėvai įsitikinę, kad pernelyg mažai laiko praleidžia su savo vaikais.

Mes tikimės, kad perskaitę mūsų straipsnius jūs suprasite, kaip svarbu žaisti su vaiku ir savo dienotvarkėje rasite keletą minučių savo vaikui. Kai jūs žinosite, kaip kiekvienas konkretus užsiėmimas padeda jūsų vaikui lavinti raumenis ir kaip įtakoja jo smegenų vystymąsi, jums bus kur kas lengviau padėti į šalį mobilųjį telefoną ir paimti nuo lentynos plastiliną.

Beje, čia jūs rasite keletą žaidimų, kurie užims vos kelias minutes laiko, tačiau jūsų vaikui atneš didžiulę naudą. Iš savo patirties (mes juk irgi auginame vaikučius) žinome, kad dažnai tėvai jaučiasi tokie pavargę, kad nebeturi nei noro, nei jėgų kruopščiai apgalvoti užsiėmimų planą. Tai normalu. Keletas minučių žaidybinės veiklos su vaiku kasdien nepalyginamai naudingiau mažyliui, nei žaidimų maratonas kartą per savaitę. Net dvimečiui vaikui 15 minučių — maksimalus laikas, per kurį jis sugeba išlaikyti dėmesį.

Nėra jokio reikalo lipte prilipti prie vaiko ir sekti kiekvieną jo judesį, vos tik kūdikis prabunda. Iš pradžių žaiskite kartu, o vėliau jis gebės tai daryti savarankiškai. Tačiau verta sunerimti, jei jūsų vaikas ilgą laiką žaidžia vienas. Tai gali reikšti, kad jūsų kūdikio sutrikusi klausa.

Mūsų straipsniai suskirstyti į tris dalis pagal kūdikių poreikius, atsižvelgiant į jų amžių: nuo gimimo iki pusės metukų, nuo 6 mėnesių iki metų ir nuo metukų iki dviejų metų. Tačiau tai labai sąlyginis suskirstymas. Vaikai auga ir vystosi labai skirtingai. Todėl nebijokite perbėgti į sekantį skyrių ar užtrukti tame, kurį jūsų kūdikis jau „peraugo“. Čia nėra ir negali būti griežtų ribų ar taisyklių. Jei mažylis mėgaujasi žaidimu, vadinasi, jis kažko iš to mokosi. Visi aprašyti žaidimai tinka tiek berniukams, tiek mergaitėms.

Nemanykite, kad privalote sužaisti visus žaidimus. Nepaverskite užsiėmimų su savo vaiku sunkia pareiga. Visi žmonės skirtingi. Jei jums nepatinka gaminti maistą, tai kuriam galui namuose kepti duoną. Jei neturite polinkio tapyti, tai kam pirkti teptukus ir dažus. Jūs savo vaiko gyvenime nesate vienintelis žmogus. Močiutės, seneliai, šeimos draugai su malonumu pasiūlys jūsų vaikui tą veiklą, kuri jiems artima ir su malonumu darys tai, ką mėgsta ir ką gerai išmano. Tegu „užsigimę kulinarai“ su jūsų vaiku ruošia maistą, o „menininkai iš prigimties“ - piešia.

Tiesiog rinkitės jums patinkančią veiklą. Tada žaidimas su kūdikiu taps jums maloniu užsiėmimu. Ir jūs, ir jūsų mažylis su malonumu leisite laiką kartu.


Gimė kūdikis: nuo gimimo iki 6 mėnesių

Gimė kūdikis: nuo gimimo iki 6 mėnesių

Su meile žvelgdami į savo naujagimį jūs gėrėsitės kiekvienu jo judesiu, įsiklausysite į kiekvieną garsą ir nuo pat pirmų dienų būsite nustebinti jo gebėjimais mokytis. Žaisdami su savo kūdikiu nuotaikingus ir stimuliuojančius žaidimus...