Naujagimio miego ir būdravimo režimas - miegokime tinkamai

  1. Kūdikio miego režimas nusistovi
  2. Apytikslės naujagimio miego normos
  3. Jei naujagimis miegodamas šnopuoja arba knarkia
  4. Optimalios miego sąlygos naujagimiui
  5. Teisinga naujagimio padėtis miego metu lovelėje
  6. Naujagimio dienos miegas
  7. Kaip užmigdyti žindomą kūdikį?
  8. Atmosfera šeimoje
  9. Jei naujagimis turi miego sutrikimų

Vaikų miegas - tai bene pagrindinė problema tėvams pirmaisiais kūdikio gyvenimo metais. Kaip įpratinti naujagimį prie miego režimo?

Pirmąjį mėnesį po gimimo kūdikis dar neskiria dienos nuo nakties. Naujagimis pabunda dėl alkio: kai mažutėlis užsinori valgyti, tada ir pabunda. O kadangi naujagimio skrandžio tūris yra dar labai mažas, tai mažutėliai atsibunda kas 2-3 valandas. Neverta tikėtis, kad mažylis iš karto miegos šešias valandas, kaip buvo rašoma kūdikių priežiūros knygose sovietmečiu. Dauguma vaikų atsibunda maitinimui ir naktį, ir tai yra visiškai normalu. Beje, naktiniai maitinimai yra labai naudingi stabilios laktacijos buvimui, nes būtent naktį mamai dideliais kiekiais gaminasi hormonas prolaktinas, atsakingas už pieno gamybą.


Naujagimio miego ir būdravimo režimas - miegokime tinkamai


Kūdikio miego režimas nusistovi

Pirmojo pabaigoje - antrojo mėnesio pradžioje naujagimio miego ir būdravimo režimas pradeda nusistovėti. Nakties miego trukmė padidėja, o dienos - šiek tiek sumažėja. Mažylio būdravimo laikas taip pat padidėja. Dabar pyplys, kai nemiega, pradeda aktyviai tyrinėti aplinkinį pasaulį, domėtis žaislais, kuriuos jam rodo suaugusieji. Kaip sureguliuoti žindomo kūdikio miego režimą, jei jis painioja dieną su naktimi, ir šviesiu paros metu daug laiko praleidžia "Morfėjaus karalystėje", o naktį būdrauja? Pabandykite pakeisti situaciją. Stenkitės, kad dieną kūdikis būtų aktyvesnis - guldykite jį ant pilvuko, mankštinkite jį, dieną jį dažniau maitinkite. Dienos miego metu neužtraukite kambaryje užuolaidų, kad nebūtų tamsu ir kūdikis nesijaustų kaip naktį. Jei manote, kad kūdikio miego norma yra viršijama, pabandykite švelniai išbudinti mažiuką, pavyzdžiui, pradėkite keisti sauskelnes.


Apytikslės naujagimio miego normos

Amžius, mėnesiais Bendras miego kiekis per parą, valandomis Naktinis miegas, valandomis Dienos miego periodų trukmė, valandomis Dienos miego pertraukų kiekis
nuo 0 iki 3 16,5-20 10-11 1,5-2 4
nuo 3 iki 6 16-18 10-11 1,5-2 3-4
nuo 6 iki 9 15-17 10-11 1,5-2 3
nuo 9 iki 12 14,5-16 10-11 1,5-2,5 2

Jei naujagimis miegodamas šnopuoja arba knarkia

  • Priežastis, jei kūdikis šnopuoja miego metu, yra siauros nosies landos. Jos yra anatomiškai siauros pagal amžių. Bet jei namie yra sausas oras, dulkės, žiedadulkės, tai kūdikiui gali būti šioks toks patinimas ir šnopavimas sustiprėja. Šiuo atveju kūdikio šnopavimas miego metu yra nepavojingas, bet tėvams geriau dažniau valyti kambarius ir drėkinti orą bute. Problema išsispręs kūdikiui augant.
  • Šnopavimas gali būti ir esant slogai, čia būtina, kad pediatras įvertintų kūdikio būklę, siekiant suprasti, ar kūdikis neserga.
  • Jei kūdikis knarkia miego metu, tai jį būtina paversti ant šono (taip pat kaip ir suaugusį). Knarkimas yra potencialiai pavojingas, todėl patartina mažylį parodyti loristui.

Optimalios miego sąlygos naujagimiui

Optimalios miego sąlygos naujagimiui

Kad mažylis gerai miegotų, būtina sukurti tinkamas tam sąlygas:

  1. Prieš miegą kambarį būtinai reikia išvėdinti. Galima palikti atidarytą orlaidę arba langą visai nakčiai, bet įsitikinkite, kad kūdikis negulėtų skersvėjyje. Optimali temperatūra naujagimio miegui - 20-22 °C.
  2. Absoliuti tyla bute nebūtina - į ramius, monotoniškus garsus kūdikis nereaguoja. Bet reikia vengti šaižių, garsių garsų - jie gali pažadinti ir išgąsdinti kūdikį.
  3. Kur miegoti mažyliui - savo lovelėje ar tėvų lovoje? Šis klausimas kelia daug ginčų. Viena vertus, jei mažylis bus arti mamos, ji galės lengvai pamaitinti kūdikį naktimis, nepakilusi iš lovos. Kita vertus, jei mažiukas įpras miegoti tėvų lovoje, tai perkelti jį į lovelę bus sunku. Optimaliausios sąlygas naujagimio miegui yra savo lovelėje, bet ji turi stovėti šalia tėvų lovos ištiestos rankos atstumu.

Teisinga naujagimio padėtis miego metu lovelėje

Teisinga naujagimio padėtis miego metu lovelėje

  • Pirmaisiais gyvenimo metais geriausia kūdikį guldyti miegui ant šono. Nepatariama guldyti ant nugaros, nes mažutėlis po maitinimo gali atpilti ir užspringti. Guldykite jį tai ant dešinio, tai ant kairio šono.
  • Naujagimiui miegojimo padėtis gali būti ir ant pilvo, bet tai įmanoma tik dienos metu, kai jūs jį matote (kad mažylis neįremtų nosies į paklodę ir neuždustų).
  • Pagalvė mažutėliui pirmaisiais metais nereikalinga - jos naudojimas gali sukelti neteisingą stuburo formavimąsi.
  • Jei kūdikis dažnai atpylinėja, kūdikio padėtis miego metu turi būti šiek tiek pakelta galvos pusėje. Tai galima padaryti, padėjus kažką po čiužiniu.

Naujagimio dienos miegas

Pirmaisiais gyvenimo metais kūdikis miega kelis kartus per dieną. Stenkitės, kad žindomo kūdikio dienos miegas būtų pilnavertis - 1-2 valandos, o ne 20-30 minučių. Tada kūdikis pilnai atgaus jėgas.

Geriausias sąlygas kūdikio dienos miegui galima sudaryti pasivaikščiojimų gryname ore metu. Tyliai šnopuodamas vežimėlyje, mažylis gali ramiai išmiegoti reikalingas 1,5-2 valandas.

Kai kurie vaikai negali užmigti be supimo. Bet jei kūdikis gali užmigti ir pats, nereikia griebtis šio metodo, kad vėliau nereiktų mažylio atpratinti.

Jei mama negali eiti su mažiuku pasivaikščioti, tai naujagimio dienos miego metu vežimėlį galima išnešti į įstiklintą balkoną - tai taip pat geras problemos sprendimas.

Ir nemanykite, kad jei mažutėlis neišsimiegos dieną, tai geriau miegos naktį: daugelis vaikų įsiaudrina ir, atvirkščiai, ilgą laiką negali užmigti.


Kaip užmigdyti žindomą kūdikį?

Kūdikiai dažnai sunkiai užmiega. Tėvai gali padėti mažutėliui užmigti. Pateiksime pačius veiksmingiausius būdus, kaip geriausiai migdyti naujagimį.

  1. Daugelį vaikų prieš miegą gerai ramina vonia. Šiltas vanduo puikiai atpalaiduoja mažylio kūną, teigiamai veikia nervų sistemą. Bet, deja, vandens procedūros kai kuriuos kūdikius ramina, o kitus jos, priešingai, sužadina. Šiems vaikams geriau maudytis pirmoje dienos pusėje.
  2. Kai kuriuos vaikus pirmaisiais gyvenimo mėnesiais geriau suvystyti prieš miegą. Kaip tai padės kūdikiui užmigti? Tokio amžiaus kūdikio rankų judesiai būna spontaniški, ir pats vaikas gali save pažadinti. Žinoma, nereikia stipriai vystyti, kaip tai darė mūsų močiutės, bet laisvai suvystyti, kad kūdikis galėtu judinti rankytes, pritraukti kojytes prie kūno. Jei kūdikis lengvai užmiega ir be vystymo, tai geriau apsieiti be jo.
  3. Universali priemonė, leidžianti kūdikiui užmigti greičiau, - glaudimas prie krūtinės. Patenkintas čiulpimo refleksas greitai nuramina vaiką. Pačiulpęs krūtį, mažutėlis užmiega. Ir klausimas apie tai, kaip užmigdyti naujagimį, po kurio laiko dingsta. Jei kūdikis snaudžia prie krūtinės, o kai tik paguldote į lovytę, iškart nubunda, kažkuriam laikui galite pakeisti spenelį žinduku, paguldyti kūdikį, ir, kai jis gerai užmigs, paimti jo žinduką.
  4. Kai kuriuos vaikus yra sunku užmigdyti be supimo. Tam yra paaiškinimas - ilgus devynis mėnesius, kol kūdikis buvo mamos pilve, jis įprato užmigti, jausdamas mamos kūno judesius. Ir dabar mažutėlį greitai užmigdo supamieji judesiai. Galima mažylį supti ne rankose, o lopšyje, supamojoje lovelėje ar lovelėje-švytuoklėje. Ir jei kūdikis užmiega be supimo, tai neverta prie to pratinti.
  5. Mamos lopšinė - dar vienas puikus raminamasis. Jei Jums sunku užmigdyti krūtimi maitinamą kūdikį, tai rami, monotoniška lopšinės melodija jį greitai užliūliuos. Vietoj lopšinės galima naudoti malonią, ramią muziką.
  6. Kartais nutinka, kad kūdikis įsiaudrina per dieną ir negali užmigti, kupinas įspūdžių, pavyzdžiui, kai jis lankėsi poliklinikoje pas gydytoją ar jūs namuose turėjote svečių. Tokiais atvejais nereikia tikėtis, kad kūdikis greitai užmigs. Sukurkite jam atpalaiduojančią aplinką: prislopinkite šviesą, palaikykite kūdikį savo rankose, pavaikščiokite su juo po kambarį, pažiūrėkite pro langą, kalbėkite tyliu, monotonišku balsu.

Kaip užmigdyti žindomą kūdikį?


Atmosfera šeimoje

Kūdikis jautriai reaguoja į pokyčius, kurie vyksta šeimoje. Jei mama nuolat nerimauja, tai nerimas persiduoda ir kūdikiui. Jei ji yra streso būsenoje, tai kūdikis taip pat jaučia diskomfortą. Amerikos mokslininkai atliko tyrimą ir nustatė ryšį tarp mamos pogimdyvinės depresijos ir kūdikio miego sutrikimų. Todėl , jei norite, kad mažylis gerai miegotų, pabandykite nusiraminti pati. Jei turite kokių nors psichologinių problemų, su kuriomis nesusitvarkote, turėtumėte pasikonsultuoti su psichologu ar psichoterapeutu.


Jei naujagimis turi miego sutrikimų

Jei pirmaisiais gyvenimo metais mažylis turi miego sutrikimų, tai pirmiausia turite kreiptis į pediatrą. Miego problemos žindomiems kūdikiams 90% atvejų atsiranda dėl prastos mitybos, dieglių, režimo pažeidimo. Pediatras nustatys, ar pakanka motinos pieno kūdikiui, ar yra dieglių ir jei yra, su kuo jie susiję (su disbakterioze, laktazės nepakankamumu, alergija ir kt.). Jei kūdikis gaus pakankamai maisto, ir pagerės virškinamojo trakto darbas, tai, greičiausiai, bus normalus ir miegas.

Kartais naujagimio miego problemos susiję su tėvų režimu: jei jie eina miegoti pirmą valandą nakties, kūdikis pamažu prisitaiko prie jų, todėl tokiais atvejais turės pakeisti režimą ir patys tėvai.

Jei jūs kreipėtės į pediatrą, jis padėjo sureguliuoti kūdikio režimą, maitinimą, virškinimo sistemos darbą, bet miego problemos žindomam kūdikiui liko, tai verta apsilankyti su mažyliu pas neurologą. Gydytojas nuspręs, ar vaikas turi kokių nors neurologinių sutrikimų.

Muzika, kuri gerai ramina kūdikį prieš miegą:

  • instrumentai - fleita, smuikas ir fortepijonas;
  • gamtos garsai - miško, jūros ošimas, negarsios paukščių trelės;
  • muzikos kūriniai - J. Bramso "Lopšinė", K. Debiusi "Mėnulio šviesa", R. Šumano "Svajonė", E. Grygo "Peras Giuntas".

Ko dar reikia saldžiam kūdikio miegui? Mūsų internetinėje parduotuvėje naujagimiams jūs rasite patogias vaikiškas loveles, minkštas antklodes ir pledus, švelnią kudikio patalyne, lovelės apsaugėles, žvaigždėto dangaus projektorius, mobilius muzikinius žaislus, minkštus žaislus ir migdukus ir viską-viską, ko tik gali jums prireikti. Saldžių sapnų visiems mažyliams!


Naujagimio dienos miegas

4 / 5 (balsai: 8)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: