Žaidimas 4: Pasikalbėkime

Dar būdami mamos įsčiose kūdikiai gali girdėti garsus. Todėl vos gimę mažyliai atpažįsta tėvų balsus.

Jums prireiks:
• Balso
• Telefono


Žaidimas 4: Pasikalbėkime


Dauguma mamų ir tėčių intuityviai kalbasi su savo vaikais. Tačiau jei tai pirmas kūdikis, jums gali atrodyti gana neįprasta ir keista kalbėtis su vaiku, kuris negeba jums atsakyti. Tačiau pokalbiai su vaiku tokie naudingi, kad neabejotinai derėtų įveikti šį nejaukumo jausmą. Nesvarbu ką jūs kalbate. Galite tiesiog komentuoti kas tuo metu vyksta aplink jus, pavyzdžiui: „Pasikeiskime sauskelnes ir vystykliuką, pasitepkime truputį kremu. Štai taip daug geriau.“ ir pan. Galima žiūrėti į kūdikį kalbant telefonu – mažylis galvos, kad jūs kalbate su juo (nors telefoniniais pokalbiais nederėtų pernelyg piktnaudžiauti, nes jūs galite laiku nepastebėti signalų, kuriuos jums siunčia kūdikis).


Nauda vaikui

1

Raminamasis efektas

Kadangi kūdikis pažįsta jūsų balsą, jo garsai turės raminamąjį poveikį mažyliui.

2

Atpažinimas iš balso

Reguliariai girdėdami pažįstamus balsus vaikai mokosi atpažinti žmones, kuriems tie balsai priklauso. Labai greitai mažylis pradės atpažinti jus ir visus, kas su juo praleidžia daug laiko.

3

Kalbos lavinimas

Vaikai įdėmiai įsiklauso į kalbą dar gerokai prieš pradėdami ją suvokti. Tai svarbiausias mokymosi kalbėti komponentas. Kalbos lavinimui ypatingai svarbi mimika. Remiantis tyrimais ji pradeda vystytis dar kūdikiui esant įsčiose. Maždaug devintą mėnesį kai kurie vaikai pradeda mėgdžioti garsus. Tyrimų duomenimis prancūzų vaikai verkia su „prancūzišku akcentu“ — kylančia intonacija. Vadinasi, kalbos intonacija įsisavinama dar prieš gimstant.

4

Prieraišumo stiprinimas

Pokalbiai su vaiku padės palaikyti kontaktą su kūdikiu, kol jūs aiškinsite kas vyksta: „Dabar įsodinsim tave į vonelę, vandenėlis šiltas ir malonus. Koks šaunus mažylis, nusiprauskim veiduką...“ Kuo daugiau jūs kalbėsite su vaiku, tuo daugiau jį stebėsite ir išmoksite pastebėti bei suprasti jo siunčiamus signalus. Pastebėsite, kaip jis perkreipia lūpas, kai kažko išsigąsta arba kaip išrausta supykęs. Pokalbių su vaiku dėka jūs išmoksite greitai pastebėti vaiko nuotaikų permainas. O jei jūs kūdikį prižiūrite tylomis, tai esate pernelyg paskendę savo mintyse ir nepastebite tų silpnučių signalų, kuriuos mažylis jums siunčia, norėdamas išreikšti savo poreikius ir savijautą. Be lengvų pokalbių jūsų santykiai su kūdikiu tampa mechaniniais, jie praranda žaismingumą.

4.25 / 5 (balsai: 12)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: