Žaidimas 5: Pažaiskime ant pilvuko

Maždaug dviejų savaičių kūdikį galima pradėti guldyti ant pilvuko. Jis labai trumpam pakels galvytę — tai galima paskatinti, parodant ryškius žaisliukus: galvytės pakėlimas labai naudingas kaklo raumenų treniravimui.

Jums gali prireikti:
• Minkštas kilimėlis (čiužinukas, ryškus vaikiškas žaidimų kilimėlis arba antklodė)
• Pripučiamas ratas
Pagalvėlė maitinimui
Minkšti žaislai „su veidukais“ (snukučiais)
• Šachmatų lenta
• Veidrodis
• Paveikslėliai su žmonių veidais


Žaidimas 5: Pažaiskime ant pilvuko


Geriausiai tiks žaislai „su veidukais“. Iš pradžių kūdikiui taip gulėti bus patogu vos keletą minučių, tačiau nenustokite jo pratinti prie šios padėties. Kitu atveju, sulaukęs šešių savaičių amžiaus, kūdikis gali priešintis jūsų bandymams paguldyti jį ant pilvuko.

Kad mažyliui būtų įdomu jam siūlykite įvairius žaislus. Galima parodyti veidrodį, paveikslėlius su žmonių veidais ar šachmatų lentą — kūdikiams ypač patinka simetriški raštai, kurie tarsi plaukia prieš jų akis. O dar geriau paguldyti mažylį ant pilvuko ant grindų ir atsigulti šalia jo, kad kūdikis matytų jūsų veidą — tai geriausias pasaulyje žaislas.

Paįvairinimui galite paimti vaikišką pripučiamą ratą arba pagalvėlę maitinimui. Paguldykite kūdikį į vidurį taip, kad pilvelis būtų ant rato kraštelio. Mažylio galvytė bus truputį pakelta ir kūdikis geriau matys viską, kas jį supa.

Aštuonių savaičių kūdikiai jau patys sieks ir čiups šalia gulinčius žaisliukus. Išdėliokite aplink mažylį barškučius ir „šlamukus“ — tiks net suglamžytas popierius. Dešimties savaičių dauguma kūdikių geba išlaikyti pakeltą galvytę po 10 sekundžių kiekvienam kartui.


Nauda vaikui

1

Saugus miegas

Šiais laikais rekomenduojama kūdikius migdyti paguldžius ant nugaros, kad apsaugoti nuo staigios vaiko mirties sindromo, tačiau dėl šios priežasties sulėtėja kūdikio motorinis vystymasis. Šiuolaikiniai vaikai gerokai vėliau pradeda gebėti apsiversti ir šliaužioti. Tai nėra problema, vaikas pasivys savo, tačiau pagal galimybes vistik kaip įmanoma dažniau guldykite jį ant pilvuko, tik neleiskite jam tokioje pozoje miegoti. Saugiausia miego pozicija — ant nugaros.

2

Raumenų stiprinimas

Gulėdamas ant pilvelio kūdikis geriau lavina savo raumenis, nei gulėdamas ant nugaros. Nuo trijų mėnesių amžiaus kūdikiai jau geba atplėšti nuo grindų krūtinę, kad galėtų greitai apžvelgti aplinką, o tada vėl atsigulti. Jei kambaryje vyksta kažkas įdomaus, pavyzdžiui, atėjo svečių, paguldykite kūdikį ant pilvuko. Tai motyvuos jį apsidairyti aplink. Galima ir toliau aplink mažylį išdėlioti žaisliukus, kad šis juos matytų ir siektų pasiimti.

3

Plokščios galvos sindromo mažinimas

Plokščios galvos sindromas nekenksmingas, tačiau šiais laikais sutinkamas dažniau, nei kada nors anksčiau, kadangi kūdikiai migdomi paguldyti ant nugaros ir dėl to dar minkšta kūdikio kaukolė įgauna lengvai plokščią formą. Gulėdamas ant pilvuko kūdikis mažiau laiko praleidžia ant nugaros.

4

Diegliukų sumažinimas

Kai vaikas guli ant pilvelio mažiau įsitempia skrandžio raumenys ir tai palengvina dujų išėjimą. Daugelis mamų pastebėjo, kad dažnai guldant ant pilvuko ženkliai sušvelnėjo vakariniai diegliukai. Tačiau neguldykite mažylio ant pilvuko diegliukų metu — tuo momentu jam skauda ir mažylis nori būti laikomas ant rankų.

5 / 5 (balsai: 7)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: