Kaip išmokyti vaiką valgyti savarankiškai?

  1. Kada pradėti mokinti vaiką valgyti savarankiškai?
  2. Pas mus savitarna
  3. Kaip išmokyti vaiką valgyti šaukštu? Pagrindiniai principai
  4. Valgykite šaukštu
  5. Kaip išmokyti vaiką savarankiškai gerti iš puodelio?
  6. Vaiko etiketas
  7. Taisyklės suaugusiems

Mokėjimas savarankiškai valgyti šaukštu ir gerti iš puodelio - vieni pirmųjų apsitarnavimo įgūdžių.

Šaukštas - vienas pirmųjų įrankių, kurį mažylis pradeda naudoti "pagal paskirtį". Vaikui tai labai rimtas dalykas - išmokti savarankiškai valgyti, ir be suaugusiojo pagalbos čia negalima apsieiti.

Kokio amžiaus vaikas išmoks valgyti savarankiškai, pirmiausia priklauso nuo tėvų. Kuo labiau jie globoja mažylį, tuo lėčiau jis įsisavina naujus įgūdžius. Ir priešingai, mažylis, kurio mama neriboja jo siekių ir savarankiškumo ir visada palaiko, greitai įsisavina šią nelengvą užduotį.


Kaip išmokyti vaiką valgyti savarankiškai?


Mokant vaiką savarankiško naudojimosi šaukštu įgūdžių tėvams reikia būti kantriems. Maitinimas užtruks ilgiau nei įprastai, o mokymosi procesas užtruks ne vieną dieną. Turime pasiruošti tam, kad valgio metu mažylis išteps ne tik save, bet ir viską aplink. Po kiekvieno valgymo reiks valyti stalą, grindis, maistu išteptas vaiko rankas ir veidą. Bet tai ne priežastis atsisakyti išsikelto tikslo ir grįžti prie maitinimo šaukštu.


Kada pradėti mokinti vaiką valgyti savarankiškai?

Vaikai skirtingu greičiu įsisavina naudojimosi šaukštu įgūdį, bet, kaip taisyklė, 1-1,5 metų jie pradeda valgyti savarankiškai.

Psichologai rekomenduoja pradėti siūlyti kūdikiui šaukštą, kai jis jau gerai sėdi ir valgo su mamos pagalba maitinimo kėdutėje. Tai įvyksta paprastai 7-8 mėnesių amžiaus.

Vaiko savarankiškumas valgant pirmiausia pasireiškia tuomet, kai jis pats pradeda valgyti sausainius, džiuvėsius, duoną. Kitame savo vystymosi etape mažylis pradeda imti maistą iš lėkštės rankomis. Barti jo už tai jokiu būdu negalima - tai savotiška treniruotė: jis ima rankomis maistą ir mokosi valgį pataikyti sau į burną. Būtent šie veiksmai priartina mažąjį žmogutį prie savarankiško maitinimosi įgūdžio įsisavinimo. Juk prieš pradėdamas valgyti šaukštu, vaikas turi išmokti paimti ir išlaikyti daiktus tarp nykščio ir rodomojo piršto. Kai mažutis įvaldyti šį svarbų įgūdį - o tai įvyks apie 7-8 mėnesį, - galite pradėti mokinti jį naudotis šaukštu.

Kada pradėti mokinti vaiką valgyti savarankiškai?


Pas mus savitarna

Nuo mažens būtina išmokyti vaiką valgyti virtuvėje ar valgomajame. Maitinimui reikia įsigyti specialią vaikišką kėdutę su nuimamu staliuku, kuriame mažyliui bus patogu valgyti.

Pas mus savitarna

Taip pat mažutis turėtų turėti savo indus: šaukštą, gilią ir negilią lėkštes, puodelį. Visi vaikiški indai turi būti nedūžtantys, nes gal ne kartą jie bus numesti ant grindų. Šiuos reikalavimus atitinka karščiui atsparus maistinis plastikas.

  • Lėkštė.
    Pradžioje kūdikiui tiks lėkštė su aukštais kraštais ir siurbtuku - ji tvirtinama prie stalo, o mažyliui yra mažai tikėtina ją apversti. Mažutėliui bus įdomiau valgyti, jei ant lėkštės bus pavaizduoti įvairūs žvėreliai ir pasakų personažai. Galima sukurti jam kokią nors pasakišką istoriją ir sudominti nupieštu siužetu. Yra šildomos lėkštės, jų viduje yra rezervuaras, kur įpilamas karštas vanduo - dėka to maistas ilgą laiką lieka šiltas.
  • Puodelis.
    Puodelį geriau rinktis nedidelį (ne daugiau kaip 100-125 ml), su ąselėmis iš abiejų pusių. Vaikas galės jį laikyti abiem rankom.
  • Šaukštas.
    Dabar gamina specialius šaukštus mažyliams: nedidelius, su patogiu neslystančiu kotu, dažnai apvalainos formos, patogios suimti vaikišku delniuku.
  • Šakutė.
    Su vaikiška šakute mažylį galima pažindinti apie 1,5-2 metukų, kai jis jau gerai moka naudotis šaukštu. Vaikiškų šakučių dantukai turi būti ne aštrūs, o užapvalinti, kad mažylis negalėtų savęs susižaloti. Vaikui reikia parodyti, kad smeigiant šakute maisto gabaliukus (kotletų, žuvies gabaliukus ir pan.) ją būtina laikyti dantukais žemyn, ir jei šakute valgo košės pavidalo maistą (bulvių košę, makaronus) - tai ją reikia laikyti kaip šaukštą.

Mama būtinai turi parodyti savo mažyliui, kaip smeigti šakute maistą ir kaip švelniai paimti maistą nuo šakutės burnyte, kad nesusižeisti.

Taip pat yra specialūs mokymosi indai mažyliams. Plastikiniai šaukštai ir šakutės toliuose komplektuose turi formą, išlenktą į veido pusę. Dėka to mažyliui lengviau įsidėti maistą į burną.

  • Peilis.
    Kiek vėliau, 2,5-3 metų, galima duoti vaikui neaštrų vaikišką peilį, prieš tai parodžius, kaip juo teisingai naudotis.
  • Seilinukas.
    Kad mažylis neišsiteptų valgymo metu, būtina uždėti jam specialią neperšlampamą prijuostėlę arba antkrūtinį su kišenėle apačioje. Prijuostėlių geriau turėti keletą, nes po kiekvieno maitinimo jas reikės skalbti. Labai patogūs seilinukai su lenktu apatiniu krašteliu, nes jie apsaugo nuo skysto maisto nutekėjimo ant mažylio drabužių. Šie seilinukai yra gaminami iš specialaus lankstaus ir minkšto plastiko. Jie geri tuo, kad jų nereikia skalbti - jie lengvai plaunasi ir greitai džiūsta. Mažyliui visiškai pakanka turėti vieną tokį seilinuką. Išplautas po valgio, jis jau po 5 minučių vėl paruoštas naudojimui.

Kaip išmokyti vaiką valgyti šaukštu? Pagrindiniai principai

Kaip išmokyti vaiką valgyti šaukštu? Pagrindiniai principai

Kad išmokyti vaiką valgyti šaukštu, turi būti nuosekliai laikomasi keleto principų.

  1. Sprendimas apie tai, kad mažylis mokysis valgyti savarankiškai, turėtų būti aptartas su visais šeimos nariais. Kad nesigautų taip, kad mama moko mažylį naudotis šaukštu, o močiutė ar kiti giminaičiai maitina patys. Šiuo atveju vaikas gali būti tingus ir mokymosi procesas gali užtrukti.
  2. Mokyti vaiką valgyti šaukštu reikia kasdien, kad jis nepamirštų jau įgytų įgūdžių. Tačiau, jei mažutis serga, jam dygsta dantukai, jis pavargęs ar tiesiog blogos nuotaikos - nereikia versti jo savarankiškai valgyti. Geriau šį kartą pamaitinti mažylį šaukšteliu, o kai vaiko savijauta normalizuosis, vėl pasiūlyti jam valgyti pačiam.
  3. Tėvai būtinai turi parodyti, kaip jie valgo patys. Norėdami tai padaryti, pabandykite organizuoti bendrą valgymą. Pagrindinis vaikų elgesio bruožas yra pamėgdžiojimas, todėl matydamas suaugusius, jis ims iš jų pavyzdį, ir sieks valgyti savarankiškai.
  4. Maitinti vaiką geriausia griežtai nustatytu laiku.
  5. Pirmiems bandymams savarankiškai naudotis šaukštu geriausiai košės ir tyrės - tai tirštas maistas ir mažyliui lengviau jį įsidėti į burną. Jei leisite mažutėliui iš karto valgyti sriubą, tai jis ją tiesiog ištaškys, o į burną nieko nepaklius.
  6. Geriau vaikui siūlyti valgyti savarankiškai, kai jis tikrai alkanas. Pageidautina, kad tai būtų skanūs, mėgstami patiekalai.
  7. Nereikia iš karto visko, kas yra paruošta pietums, sudėti prieš vaiką ant stalo. Nes jis pasirinks, kas jam labiau patinka, o kitko atsisakys. Pirmas ir antras patiekalai turėtų būti patiekiami atskirai, skirtingose lėkštėse.

Valgykite šaukštu

Kad mažylis suprastų, kaip valgyti šaukštu, mamai reikia įdėti "įrankį" į jo rankytę ir parodyti, kaip tinkamai juo naudotis. Mama ima vaiko ranką į savąją, pakabina maisto iš lėkštės ir padeda jam įsidėti šaukštą su maistu į burną. Kai ši procedūra pakartojama keletą kartų, mažylis supras, kaip naudotis šaukštu. Pradžioje jis laikys šaukštą kumštyje, nes dar menkai išsivysčiusi smulkioji motorika ir judesių koordinacija. Mažutėliui tiesiog sunku išlaikyti šį stalo įrankį tinkamai.

Pagrindinis tikslas šiame etape - įsidėti maistą į burną. Bet vis tiek vaikui reikia rodyti, kaip teisingai laikyti šaukštą, tada jis palaipsniui išmoks it tai.

Jei vaikas noriai pradėjo valgyti pats, tačiau greitai pavargo, mama turi jį pamaitinti. Geriau tai daryti lygiagrečiai - antru šaukštu. Jei mažylis pats nesugeba pasemti maisto šaukštu, galite pasiūlyti jam šaukštą su jau pasemtu maistu. Taip pat mažutėliui galima pasiūlyti tokį valgymo variantą: vieną šaukštą su maistu į burną įdeda mama, kitą - jis pats.


Kaip išmokyti vaiką savarankiškai gerti iš puodelio?

Kaip išmokyti vaiką savarankiškai gerti iš puodelio?

Mokyti vaiką naudotis puodeliu galima pradėti nuo 6-8 mėnesių. Daugelis tėvų, pereinant vaikui nuo krūties ar buteliuko prie puodelio, naudoja kaip tarpinę grandį gertuvę. Juk išmokti gerti iš gertuvės vaikui yra daug lengviau, nei iš puodelio. Gertuvė - tai plastikinis puodelis, kuris uždengiamas specialiu dangteliu su snapeliu, skystis iš šio snapelio patenka tiesiai į mažylio burną. Bet visai nebūtina vaikui gerti iš gertuvės, kol išmoks gerti iš puodelio.

Pirmiausia, mama turi parodyti savo mažyliui, kaip reikia naudotis puodeliu. Tam ji turi pati atsigerti iš puodelio, kad vaikas matytų. Tada švelniai prispauskite puodelį prie vaiko lūpų, šiek tiek pakreipkite ir leiskite jam nuryti 1-2 gurkšnius jo mėgstamo gėrimo. Iš pradžių būtina prilaikyti puodelį ir kontroliuoti vaiko veiksmus, apsaugant jį. Labai greitai mažylis supras, koks turėtų būti pakreipimo kampas, kad skystis patektų į burną, ir tada jam bus leidžiama gerti iš puodelio savarankiškai.

Mokantis svarbu laikytis dviejų taisyklių:

  1. iš pradžių į puodelį pilti nedaug skysčio - 3-4 gurkšnius - kad mažylis atsitiktinai neužspringtų;
  2. gėrimas mažutėliui būtinai turi būti įprastas.

Vaiko etiketas

Vaikui nuo mažumės formuojasi teisingas valgymo elgesys ir įpročiai.

Todėl būtina iš karto mokyti jį teisingai elgtis prie stalo:

  • Prieš valgį būtina plauti vaiko rankas. Tai yra vienas iš pagrindinių higienos įpročių. Mama turi parodyti mažyliui, kaip tinkamai plauti rankas, ir pasistengti suprantamai paaiškinti, kodėl tai turi būti daroma.
  • Nereikia maitinti vaiko ne virtuvėje ir žaidimo metu. Daugelis mamų, norėdamos pamaitinti mažylį, bando tai daryti įvairių žaislų apsuptyje - tai negerai. Nuo pat pradžių būtina leisti mažutėliui aiškiai suprasti, kad valgio metu reikia valgyti, o žaisti - vėliau.
  • Negalima leisti, kad vaikas žaistų su maistu ir stalo įrankiais. Kai mažylis pradeda išdykauti, reikia iš karto nutraukti maitinimą.
  • Nereikia barti vaiko dėl netvarkingumo - geriau išmokyti jį naudotis servetėle. Tam tinkamas amžius - 1,5 metų. Iš pradžių mama turi parodyti vaikui savo pavyzdžiu, kam reikalinga servetėlė, o tada galima pasiūlyti ją mažutėliui.

Vaiko etiketas


Taisyklės suaugusiems

  • Nereikia vaiko maitinti priverstinai, nes jam gali įsitvirtinti neigiamas požiūris į valgymą.
  • Negalima skubinti mažylio valgymo metu.
  • Negalima valgymo metu vaiko palikti vieno; jis gali užspringti.
  • Būtinai reikia pagirti mažutėlį, netgi jei jam ne viskas sekasi.

Ir galiausiai, dvi universalios taisyklės, kurias svarbu prisiminti suaugusiems, mokantiems mažylį savarankiškumo:

  • neiškelti vaikui reikalavimų ne pagal jėgas;
  • nedaryti už mažylį to, ką jis gali padaryti pats.

5 / 5 (balsai: 1)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: