Linksmosios burnytės

Nuo pat gimimo vaikai geba atkartoti veido išraiškas, todėl su jais galima žaisti ir rodyti jiems įvairias juokingas mimikas.

Ko jums prireiks?
• tik išraiškingos mimikos.


Žaidimas 1: Linksmosios burnytės


Laikykite kūdikį 20—25 сm atstumu nuo savęs (optimalus atstumas, kad kūdikis galėtų sufokusuoti regėjimą) ir vieną – dvi minutes rodykite liežuvį arba išsižiokite – užsičiaupkite. Šio amžiaus vaikai dar aiškiai nemato, todėl mimikos turėtų būti padidinto raiškingumo. Duokite naujagimiui pakankamai laiko sureaguoti. Vaikams patinka žmonių veidai, todėl kūdikis bus sužavėtas ir jei neišalks ir nepavargs, tai tikrai pasistengs jus atkartoti. Beje, jau kitądien mažylis nebesugebės atkartoti šių grimasų. Tačiau maždaug po poros mėnesių refleksai sustiprės. Maždaug apie šeštą savaitę kūdikis labai gerai išmoks mėgdžioti mimikas ir šypsotis. Tada galima parodyti dantis, mirksėti ir pūsti jam į pilvelį. Pabandykite ištarti garsus „bu“, „a“, „ma“, „pa“. Kolkas, suprantama, jis negebės šių garsų atkartoti, tačiau tikrai susidomėjęs stebės jus.

Kūdikiams patinka žiūrėti į šviesą ir kontrastingus juodai baltus vaizdus. Žaisdami su kūdikiu nesisėskite prie lempos ir nevilkėkite juodai baltų marškinėlių, kad neblaškytumėte vaiko dėmesio.

Maždaug šeštą savaitę, pamatęs jus, kūdikis pradės šypsotis. Atsakykite jam tuo pačiu. Pirmieji šypsniai bus skirti tik jums, o vėliau mažylis išmoks šypsena sutikti ir kitus žmones.


Nauda vaikui

1

Prieraišumo stiprinimas

Linksmosios burnytės (mimikos) — puikus būdas sustiprinti ryšius su kūdikiu ir pastebėti tuos nuostabius momentus, kai mažylis reaguoja į jūsų veido išraišką. Mamos ryšys su vaiku ypač sustiprėja maitinant kūdikį krūtimi, todėl bendravimas su vaiku mimikomis, pašnekinimais, šypsena ypatingai svarbus tėvams.

2

Regėjimo vystymasis

Naujagimių regėjimas tarsi „išplaukęs“, lyg „pro rūką“, jie mato tik stambius kontūrus ir šešėlius. Dėl šios priežasties jūsų mimika turi būti labai aiški: pavyzdžiui, labai plačiai išsižiokite ir lėtai užsičiaupkite. Vaiko raumenys vystosi nuo pirmos jo gimimo akimirkos. Kiekvienas judesys, kurį kūdikis pabandys atkartoti paskui jus, padės jiems sutvirtėti.

3

Žvilgsnio fokusavimas

Po dviejų mėnesių naujagimių regėjimas tampa aiškesnis ir kūdikiai jau ilgesniam laikui sufokusuoja savo žvilgsnį į jūsų veidą. Toks žvilgsnio fokusavimas padeda vystytis kūdikio akies raumenims.

4

Kalbos vystymasis

Sekdami jūsų veido išraiškas ir kopijuodami jas, kūdikiai įgyja pirmuosius socializacijos įgūdžius ir mokosi atpažinti socialinius signalus. Iš tikrųjų tai ankstyvoji kalbos vystymosi stadija: sekdamas jūsų lūpų judesius vaikas mokosi tarti garsus. O kai jis pradės bendrauti ir su kitais žmonėmis, jam atsivers didesnės galimybės įsiminti žmonių veido išraiškas.

5 / 5 (balsai: 2)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: