Ankstyvas ugdymas: visi UŽ ir PRIEŠ

Egzistuoja skirtingi požiūriai, kada ir kaip pradėti ankstyvą kūdikio lavinimą. Mes norime pateikti jums dvi priešingas nuomones - rinkitės patys.


Ankstyvas ugdymas: visi UŽ ir PRIEŠ


1

Mokinti kūdikį, naudojantis lavinančiomis priemonėmis, reikia jau nuo gimimo

PRIEŠ
Žinoma, bendrauti su vaiku reikia jau nuo gimimo. Tačiau natūraliai žindomi kūdikiai nesidomi kortelėmis ir kubeliais. Jie turi svarbesnių reikalų: pažinti savo kūno galimybes, tyrinėti aplinką, apžiūrinėjant, čiupinėjant ir kišant į burnytę viską, kas pakliūna. Mokymo priemonės, geriausiu atveju, neduos jokios naudos, o blogiausiu gali net pakenkti kūdikiui, sutrikdydamos normalią jo raidą.
Kad vaikas užaugtų intelektualia asmenybe, tuo rūpintis reikia nuo pirmųjų gyvenimo dienų. Sparčiausiai smegenys vystosi pirmaisiais gyvenimo metais. Pagrindinis įrankis, skirtas kūdikio vystymuisi yra bendravimas. Teisingai bendrauti su kūdikiu ir pagelbėja lavinančios priemonės: tai gali būti kortelės su paveikslėliais ar kubeliai - visa tai iš mamos neatima brangaus laiko lavinančių žaidimų sugalvojimui ir paruošimui.

2

Jei mokinsite mažutį reguliariai, tai sėkmė garantuota

PRIEŠ
Tai priklauso nuo to, ką mes vadiname sėkme. Jei jūs norite "dresiruoti" vaiką, kad po to parodyti jo "unikalius gebėjimus" giminėms ir pažįstamiems, tai, tikriausiai, taip. O jei jūs norite sukurti su mažyliu normalius tėvų ir vaikų santykius, suteikti jam pasitikėjimo, saugumo jausmą, harmoningai vystyti jo intelektinius ir kūrybinius sugebėjimus, tada gal geriau negaiškite brangių savo vaiko kūdikystės akimirkų tokiems nenaudingiems užsiėmimams. Geriau atsipalaiduokite ir mėgaukitės įprastais žaidimais ir bendravimu su mažutėliu.
Tik reguliarus ir intensyvus kalbinis bendravimas su vaiku gali pabudinti jo smegenis. Dauguma jaunų motinų nežino, apie ką ir kaip kalbėti su mažutėliais. Čia ir ateina į pagalbą priemonės, tai dėlionės, paveikslėliai, kurios padės tėvams sukurti bendravimo sistemą su vaiku. Bet kuriuo atveju, sistema gaunasi, kai mama ne kartą per mėnesį užsiima su vaiku kuo nors konkrečiu, o reguliariai žaidžia su juo skaitymą, matematiką, piešimą. Bendravimo su vaiku sistema remiasi trimis pagrindinėmis nuostatomis. Pirma, geros nuotaikos nuostata. juk jei nuotaika bloga, žaisti tiesiog nesinori. Antra, pagyrimo nuostata: už kiekvieną pasiekimą mažylį reikia pagirti. Domėjimasis užsiėmimais - tai taip pat yra pasiekimas. Kuo daugiau girsite vaiką, tuo daugiau malonumo jam suteiks jūsų pamokėlės. Trečia, žaidimo nuostata. Ką beveiktumėte su mažyliu - tai turėtų būti žaidimas. Tai vienintelis būdas palaikyti pastovų domėjimąsi bet kokiais užsiėmimais.

3

Ankstyvas ugdymas yra naudingas vaikui?

PRIEŠ
Taip, jei ankstyvą ugdymą suprantame sukurdami tokią aplinką, kurioje mažutėlio galimybės ir talentai vystysis tada, kai jis tam bus pasirengęs. Ir ne, jei ankstyvas ugdymas - tai mažylio "dresiravimas" dirbtinai sugalvotomis priemonėmis ir metodikomis, kurios skirtos ne tiek lavinti vaiko gebėjimus, kiek patenkinti tėvų ambicijas.
Kuo anksčiau pradėsite ugdyti vaiką, tuo geresnių rezultatų pasieksite. Tačiau pagrindinis rezultatas - kūdikis visam laikui pamils mokymąsi. Pažinimo procesas bus jam natūraliai reikalingas. Todėl tėvams, kurie dirbo su vaikais nuo gimimo, retai tenka išgirsti: "nenoriu skaityti", "nenoriu mokytis" ir pan.

Ankstyvas ugdymas yra naudingas vaikui?

Ankstyvo ugdymo metodikos susideda iš žaidimų, kuriuose mažylis naudojasi regėjimu, klausa, skoniu, uosle ir lytėjimu.


4

Mažyliams labai patinka lavinantys žaidimai, todėl žaisti galima be pertraukos

PRIEŠ
Lavinantys žaidimai, žinoma, reikalauja pastangų, tiek intelektinių, tiek fizinių. Kitaip tariant, tai yra labai rimta apkrova smegenims. Jei vaikas žais tik lavinančius žaidimus, jis gali pervargti. Be to, bet kuriam vaikui būtina žaisti spontaninius vaidmenų žaidimus, ir žaisti jų daug. Jei loginiai žaidimai išstums vaidmenų žaidimus, gali sutrikti vaiko emocinis-psichologinis vystymasis. Aš patarčiau, kad lavinantys žaidimai vaikui iki trejų metų truktų ne ilgiau kaip 30-40 minučių per dieną, be to šį laiką pageidautina padalinti į trumpus seansus, tiesiog po 3-5 minutes.
Žaisdami su vaiku lavinančius žaidimus, turime nepamiršti, kad mažyliai tik trumpam išlaiko dėmesį, todėl visi užsiėmimai turėtų būti trumpi. Jie dažnai turi kaitaliotis tarpusavyje ir po kurio laiko vėl ir vėl kartotis.

5

Per daug intensyvus ankstyvas ugdymas kenkia vaikui

Pagrindinis frazė čia yra "per daug". Niekada mažam vaikui nereikia grūsti daug žinių, vaikantis mados ar sekant giminių ir draugų pavyzdžiu. Juk visi vaikai vystosi skirtingai. Jei jūsų sūnėnas keturių metų groja smuiku, ar jūsų kolegos dukrytė nuo trejų metų skaito, tačiau tai nereiškia, kad tai yra būtina ir jūsų vaikui. Galbūt tam jis dar nesubrendo ir jam dar reikia atsižaisti, prieš pradedant sistemingus mokymus. Štai kodėl aš visada patariu sukurti mažyliui palankią aplinką, kurioje yra kažkas, kas vienu žingsneliu lenkia jo dabartinį išsivystymo lygį. Tada mažutis leis jums lengvai suprasti, kokias aukštumas jis yra pasirengęs užkariauti , o ko geriau palaukti.
PRIEŠ
Visiškai nesutinku. Priešingai, per lėtas ir vėlyvas intelektinis vystymasis katastrofiškai atsiliepia žmogaus gyvenimui. Svarbiausia - mokinti taip, kad būtų įdomu būtent mažyliui. Nesistenkite padaryti vaiko genijumi - tiesiog pateikite jam informaciją.

6

Mažylis jau nuo vystyklų sugeba suvokti užsienietiškus žodžius, skaičius, raides

PRIEŠ
Mažas vaikas gali mechaniškai įsiminti ir atkurti bet kokią informaciją, su kuria susiduria. Bet naudotis ja pagal paskirtį jis kol kas negali ir, greičiausiai, pamirš ją, nes ji jam nereikalinga.
Skaičius ir raidė - tai kūdikiui per daug sudėtinga abstrakcija , todėl suvokti tai nuo gimimo jis negali. O apie užsienio kalbą to pasakyti negalima. Naujagimiui bet kuri kalba yra užsienio. Tačiau nė vienas suaugęs negali išmokti užsienio kalbos taip lengvai ir greitai, kaip tai daro kiekvienas vaikas su savo pirmąja kalba. Todėl kuo anksčiau jūs pradėsite kalbėtis su mažyliu užsienio (antrąja) kalba, tuo greičiau jis ją įvaldys.

Metų kūdikiui, pirmiausia reikia ugdyti kalbinius įgūdžius ir praturtinti jo žodžių atsargas.


7

Jei kūdikį reguliariai mokintumėte užsienio kalbos, skaitymo ir matematikos, tai 2-3 metų jis jau kalbės angliškai, mokės skaityti ir skaičiuoti

Jei kūdikį reguliariai mokintumėte užsienio kalbos, skaitymo ir matematikos, tai 2-3 metų jis jau kalbės angliškai, mokės skaityti ir skaičiuoti

PRIEŠ
Sąmoningai suprasti raides ir skaičius mažutis galės tik po to, kai subręs atitinkamos smegenų dalys, o tai paprastai įvyksta ne anksčiau kaip ketverių metų. Priešlaikinės apkrovos šioms smegenų sritims gali sutrikdyti kitų jų dalių darbą. Kalbant apie užsienio kalbas, vaikai labai lengvai jas įsisavina, būdami dvikalbėje aplinkoje - pavyzdžiui, jei vienas iš tėvų yra užsienietis. Mokymasis žodžių ir eilėraščių, išimtų iš konteksto, neduoda beveik nieko. Be to tarp psicho-lingvistų vyrauja nuomonė, kad dvikalbė aplinka apskritai yra žalinga vaikui, nes trukdo formuotis kalbos plonybių suvokimui. Pradėti mokytis užsienio kalbą rekomenduojama tik tada, kai vaikas visiškai įvaldys gimtąją - ne anksčiau trejų metų.
Norėčiau akcentuoti ne reguliarius užsiėmimus, o teisingus. Mažyliai - tai ypatingas pasaulis, ir nereikia jų mokinti taip, kaip patys mokėmės mokyklose. Tokie reguliarūs užsiėmimai tik pakenks. Tiesiog bendraukite su vaikais, žaiskite su jais lavinančius žaidimus! Jiems visiškai tas pats, kokia kalba jūs su jais tuo metu kalbėsitės. Jiems taip pat nerūpi, ką jūs su jais žaisite - skaitymą ar matematiką, svarbu, kad žaidimas ir jūsų bendravimas būtų jiems įdomus.

8

Vaikai iki 3 metų įsisavina visą be išimties informaciją, o tai, kas duota gamtos ir taip išsivystys. Todėl reikia suteikti jiems kiek įmanoma daugiau žinių iš įvairių sričių

PRIEŠ
Vaikas gali aktyviai pasinaudoti tik tomis žiniomis, kurios tiesiogiai susiję su juo ir jo gyvenimu. Galima, žinoma, dvimečiui rodyti žemėlapį ar Mendelejevo lentelę arba atpasakoti fizinę enciklopediją, tačiau ši informacija nebus realesnė, nei stebuklinga pasaka. Tai gal tikrai yra geriau pasaką paskaityti? Nuo to tai tiksliai nieko, išskyrus naudą, neatsitiks!
Taip, vaikai jaučia didelį informacijos alkį, ir jie pajėgūs sugerti milžiniškus informacijos kiekius. Bet jie įsisavina ne "visą be išimties informaciją", o tik tą, kuri jiems patinka. Kuo jūs užsiimtumėte su vaiku, visa tai turi būti jam atradimas, viliojantis ir nuostabus žaidimas. Tokius žaidimus kiekviena mama gali sugalvoti pati, o gali naudoti jau padarytas priemones

9

Daugelį lavinimo programų galima rasti DVD-diskuose, tačiau kūdikis negali suvokti video informacijos

PRIEŠ
Aš neskubėčiau savo kūdikio pažindinti su jokiomis "aukštosiomis technologijomis". Juk mes nežinome, kaip tai veikia vaiko smegenis. Be to yra daug nuostabių žaidimų ir tradicinių mokymo priemonių.
Jei DVD-programose video neviršija 3 minučių, tada tokios programos nepakenks.

Ar verta mokinti savo vaiką, naudojant ugdymo metodikas? Bet kokiu atveju tai suprasite tik pabandę. Mažylis pats leis suprasti, ar patinka jam lavinantys žaidimai. Jei patinka, tai žaiskite į sveikatą. Jei ne - neverta jam piršti šių užsiėmimų. Gali būti, kad jis dar per mažas. Palaukite kurį laiką ir pasiūlykite dar kartą.


4.5 / 5 (balsai: 2)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: