12 klausimų apie dirbtinį naujagimių maitinimą

Aš, ko gero, priklausau mažumai, tačiau nusprendžiau nemaitinti savo kūdikio krūtimi. Ar tai reiškia, kad aš siaubinga mama? Ar egzistuoja kokie nors dirbtinio maitinimo privalumai? Kaip teisingai maitinti iš buteliuko?


12 klausimų apie dirbtinį naujagimių maitinimą


1

Ar iš tiesų maitinimas krūtimi naudingesnis vaikui?

Jeigu Jūs turite galimybę maitinti kūdikį krūtimi, tai jam naudingiausia. Kuo naudingas maitinimas krūtimi? Mamos piene yra visos vaiko organizmui reikalingos maistinės medžiagos, kurios su krūties pienu geriau įsisavinamos. Krūtimi maitintas kūdikis rečiau serga, atsparesnis infekcijoms, kadangi mamos pienas padeda stiprinti imuninę sistemą. Be to, maitinimas krūtimi kūdikiui suteikia saugumo ir mamos artumo jausmą. Tačiau jei jūs dėl kažkokių priežasčių neturite galimybių maitinti kūdikį arba tiesiog nenorite šito daryti, būkite tikra – jis puikiai užaugs ir dirbtinai maitinamas.


2

Aš, ko gero, priklausau mažumai, tačiau nusprendžiau nemaitinti savo kūdikio krūtimi. Ar tai reiškia, kad aš siaubinga mama?

Ne, tai visiškai nereiškia, kad jūs bloga mama. Iš tikrųjų statistika rodo, jog dauguma moterų atsisako maitinti krūtimi ir teikia pirmenybę dirbtiniam maitinimui įvairiais mišinėliais. Nesikankinkite ir nesijauskite kalta: maitinimo būdo pasirinkimas – jūsų asmeninis reikalas.


3

Aš žinau visus maitinimo krūtimi privalumus. O ar egzistuoja kokie nors dirbtinio maitinimo privalumai?

Keletas dirbtinio maitinimo privalumų iš tiesų yra. Kai kurioms moterims labai patinka laisvė, kurią joms suteikia dirbtinis maitinimas. Šiuo atveju motiną gali pakeisti kažkas kitas, pavyzdžiui, tėvas, kuriam irgi naudinga dalyvauti su mažyliu susijusiuose rūpesčiuose. Dirbtinai maitinamų kūdikių laiko intervalas tarp maitinimų didesnis, kadangi mišinukus kūdikio organizmas virškina ilgiau, nei motinos pieną. Be to, galima tiksliai išmatuoti vienam maitinimui reikalingo maistelio kiekį.


4

Savo vaikui aš pasirinkau dirbtinį maitinimą. Kaip teisingai maitinti iš buteliuko?

  • Paimkite kūdikį ant rankų.
  • Pastatykite buteliuką į šiltą vandenį ir mišinuką pašildykite iki kūno temperatūros.
  • Padėkite buteliuką taip, kad žindukas būtų mažyliui iš šono.
  • Nelieskite žinduko. Perbraukite žinduku per kūdikio lūpas ir įdėkite jį į mažylio burną. Nedarykite to per prievartą.
  • Palenkite buteliuką taip, kad maitinimo metu buteliuko kakliukas būtų pilnas ir mažylis neprirytų oro.
  • Atitraukite buteliuką, kad kūdikis galėtų atsikvėpti. Paprastai visas maitinimas užima 10-15 minučių.
  • Niekada nepalikite vaiko vieno paties žįsti iš buteliuko.
  • Niekada kūdikio su buteliuku neguldykite į lovelę.

5

Ar prieš maitinimą reikia pašildyti buteliuką?

Jokių duomenų, bylojančių apie tai, kad nepašildytas maistas kenkia kūdikiui nėra. Kitas reikalas, jei jūs paprastai pašildote maistelį, tai mažylis tiesiog pripratęs valgyti šiltą maistą. Tai taikytina ir prie mamos pieno pripratusiems vaikams, jiems irgi labiau patiks šiltas maistas. Būkite atsargūs – įsitikinkite, kad maistas nėra pernelyg karštas!


6

Aš nežinau kokį išsirinkti mišinuką. Ar jie skirtingi?

Taip, žinoma. Dauguma vaikų puikiai valgo mišinukus pieno pagrindu, tačiau kai kuriems mažyliams tenka parinkti specialius mišinukus.


7

Kokie yra mišinukų tipai, išskyrus mišinukus pieno pagrindu?

Šiandien egzistuoja keletas mišinukų vaikų maitinimui rūšių:

  • mišinukas pieno pagrindu, kurio sudėtyje nėra laktozės, - skirtas kūdikiams, kurių virškinimo sistema netoleruoja laktozės, nuo kurios mažyliai tampa neramūs, jiems kaupiasi dujos, kankina diarėja (viduriavimas);
  • mišinukas sojos pagrindu, kurio sudėtyje nėra nei pieno, nei laktozės, – skirtas padidinto jautrumo arba pienui alergiškų vaikų maitinimui;
  • hipoalerginis proteininis mišinukas, lengvai pasisavinamas, neturintis laktozės, - kūdikių, kenčiančių nuo diegliukų ar kitų alergijų pienui ir proteinams simptomų, maitinimui.

8

Kūdikis alergiškas karvės pieno baltymams: ką reikia žinoti mamai?

Dažniausias kūdikių iki vienerių metukų amžiaus alergijų „kaltininkas“ – karvės pieno baltymai (BLG). Nuo nepageidaujamų reakcijų neapsaugoti nei dirbtinai maitinami, nei mamos pieną geriantys kūdikiai. Pirmuoju atveju alergiją gali sukelti mišinukai, į kurių sudėtį įeina BLG. Antruoju atveju alergijų priežastimi gali tapti mamos mityba: jei maitinanti moteris valgo pieno produktus, jų baltymų gali patekti į mamos pieną.


9

Kuo pasireiškia alergija karvės pieno baltymams (BLG), kokie simptomai?

Dažniausiai kalba eina apie skrandžio bei virškinimo sistemos sutrikimus (raugėjimas, vidurių pūtimas, diarėja (viduriavimas), kraujingos išmatos ir t.t.),be to galimi odos bėrimai ir kvėpavimo organų problemos. Pavyzdžiui, kūdikiui gali atsirasti švilpiantis kvėpavimas, kosulys arba čiaudėjimas, švokštimas. Prie kitų ABCM simptomų galime priskirti neramumą, atsisakymą valgyti, išsirietimą maitinimo metu, blogą miegą ar tai, kad kūdikis nebepriauga reikiamo svorio. Jeigu mažylis dirbtinai maitinamas ir jūs pastebėjote keletą pateiktų simptomų – yra pagrindo kreiptis konsultacijos į pediatrą arba vaikų alergologą.


10

Ką daryti, jei visi požymiai rodo ABCM?

Tuo atveju, jei kūdikis maitinamas dirbtinai, išeitis gali būti tokia – jums reikia iš vaiko raciono visiškai pašalinti karvės pieno baltymus – taip vadinama eliminacinė dieta – kūdikio maitinimo perėjimas nuo standartinių mišinukų prie specializuotų gydomųjų.


11

Kokie mišinukai tinka eliminacinei dietai? Neturintys laktozės, ožkos pieno pagrindu, specializuoti?

Belaktoziniuose mišiniuose nėra laktozės, tačiau karvės pieno baltymų juose yra. Mišinukuose ožkos pieno pagrindu yra tokių pat baltymų, kaip ir karvės piene. Galų gale, net hipoalerginis mišinys su dalinai hidrolizuotu baltymu kūdikiams su ABCM diagnoze netinka. Tokiems mažyliams būtinas ypatingas specializuotas gydomasis maitinimas.


12

Ar ilgai reikia maitinti vaiką pieno mišinukais?

Amerikos pediatrijos akademijos duomenys parodė, kad kūdikį pirmaisiais jo gyvenimo metais būtina maitinti geležimi prisotintais pieno mišinukais, kad mažylio organizmas gautų reikiamą geležies kiekį.

5 / 5 (balsai: 6)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: