Adaptacija naujame pasaulyje

Kaip maksimaliai ramiai ir džiaugsmingai pragyventi pirmuosius tris mėnesius su naujagimiu?

Trys pirmieji kūdikio gyvenimo mėnesiai dažnai būna patys sunkiausi ne tik pačiam naujagimiui, bet ir jo tėveliams. Dauguma mamų šį laikotarpį prisimena kaip laiką, kai kūdikis nuolat verkdavo ir nusiramindavo tik paimtas ant rankų ar priglaustas prie krūtinės, bet ir tai ne visada. Remiantis statistika maždaug nuo vieno ketvirtadalio iki trečdalio visų vaikų kenčia dėl diegliukų: kūdikiai graudžiai ir garsiai verkia, tas versmas gali trukti valandų valandas, o gydytojai neranda tam jokio ypatingo paaiškinimo. Paprastai padeda tik laikas. Apie trečiąjį savo gyvenimo mėnesį pasidaro gerokai lengviau. Kodėl?


Adaptacija naujame pasaulyje


Ketvirtasis trimestras

Pirmieji trys kūdikio gyvenimo mėnesiai vadinami „ketvirtuoju trimestru“ todėl, kad kūdikis daug laiko praleidžia ant mamos rankų ir jo poreikiai bei pojūčiai maksimaliai artimi vaisiaus poreikiams. Antropologai teigia, kad kūdikis gimsta itin nebrandus, jam derėtų motinos įsčiose dar augti kokius tris mėnesius, tačiau tokiu atveju moteris negalėtų pati pagimdyti dėl stambios vaisiaus galvytės. Taigi, devyni mėnesiai — tai kompromisas tarp kūdikio pasiruošimo gyvenimui ir žmogaus, kaip biologinio individo, smegenų dydžio... Gimdami kūdikiai dar būna blogai pasiruošę nutraukti ryšius su mama. Pirmaisiais kūdikio gyvenimo mėnesiais jam pati geriausia būsena yra ta, kuri labiausiai primena sugrįžimą į mamytės pilvelį. Ten, kur visada buvo tamsu ir šilta, kur mažylis lietėsi prie minkštų ir tamprių gimdos audinių, jis nuolat jautė ryšį su mama ir girdėjo jos širdies plakimą, kur jis bambagyslės dėka nuolat gaudavo maisto ir susisukęs į kamuoliuką palaimingai gyvavo.

O kas po gimdymo? Su kuo susiduria naujagimis? Ryški šviesa, nauji garsai ir kvapai, šalta ir grubi (lyginant su mamos organizmo audiniais) aplinka. Nepažįstamas ir labai nemalonus alkio bei troškulio pojūtis, prie švelnios odelės besiliečiantys kieti ir šalti audiniai; iš patogios padėties jis ištiesiamas, kad gulėtų tiesiai. Kiekvieną atsiskyrimą nuo mamos kūdikis priima kaip išsiskyrimą visam laikui (mama netrukus paims kūdikį ant rankų, tačiau jis gi to nežino). O kadangi kūdikio nervų sistema nebrandi, nenuostabu, kad jam labai sunku susidoroti su tokiu naujų pojūčių srautu. Būtent dėl šios priežasties dauguma naujagimių ilgai verkia. Kaip palengvinti kūdikio adaptaciją jam nepažįstamame naujame pasaulyje?


Ryšys su mama ar tėčiu

Ryšys su mama ar tėčiu

Atlikti tyrimai parodė, kad jeigu kūdikiai buvo ilgai nešiojami ant rankų (po keletą valandų per dieną), verksmų skaičius sutrumpėdavo iki 40%. O kontaktas su mamos oda (kada nuogas kūdikis guli ant mamos krūtinės tik pridengtas vystyklu) turi gydančiųjų savybių! Stabilizuojasi kūdikio kvėpavimas ir širdies plakimas, mamos kūno dėka susinormalizuoja kūdikio kūno temperatūra ir sumažėja streso hormonų kiekis. Tėčio kūnas veikia ne taip efektyviai, tačiau irgi ramina kūdikį. Žodžiu, kūdikis ant rankų nori ne dėl kaprizų, o todėl, kad tai iš tiesų palengvina jam gyvenimą!

Mamos kūno šiluma, jos širdies plakimas – tai, ko labiausiai reikia kūdikiui!


Dažnas maitinimas

Dažnas maitinimas

Mamos pilvelyje kūdikis nuolatos gaudavo maisto, todėl jis nepasiruošęs ilgai išbūti be jo. Alkio priepuoliai verčia kūdikį garsiai verkti. Staigūs gliukozės lygio kraujyje pokyčiai, jei mama maitina ne pagal kūdikio poreikį, o tik kai šis stipriai išalksta, sukelia ryškų disbalansą jo organizme ir gali suformuoti skausmo ir streso sindromą. Pats žindimo procesas stimuliuoja nusiraminimo hormonus ir padeda kaukolės kaulams užimti tinkamą padėtį po deformacijos gimdymo metu. Esant ryškiai kaukolės asimetrijai, jei kūdikis neramiai miega, ilgai ir dažnai žinda, nusiramindamas tik ant mamos krūtinės, — ieškokite gero gydytojo – osteopato, kuris padėtų nuimti raumenų spazmus ir gražintų kaukolės kaulus į reikiamą vietą.


Šiltos vonios

Šiltos vonios

Kartais greitai nuraminti verkiantį mažylį padeda adaptacinės maudynės kūdikiui maloniame 37–38°С temperatūros vandenyje. Maudytis ant mamos ar tėčio rankų irgi geras variantas, nes jo dėka tiek kūdikio, tiek tėvų organizme gaminasi oksitocinas, kuris veikia kaip nusiraminimo hormonas. Kai kuriems tinka maudynės vystykluose ( tai tarsi sugrąžina kūdikį į mamos įsčias) — laisvai susukite kūdikį į vystyklą ir taip maudykite. Po maudynių iškart susukite kūdikį į minkštą šiltą rankšluostį ir pažindykite jį, o tik tada renkite jau sotų ir atsipalaidavusį mažylį.


Jaukus prieglobstis

Jaukus prieglobstis

Šių laikų specialistai nerekomenduoja tampriai vystyti kūdikį. Tačiau minkšti, šilti dangalai, apgaubiantys kūdikį primena jam mamos įsčias. Todėl laisvai vystomi dauguma vaikų nusiramina, jiems patinka švelniai prie kūnelio besiglaudžianti vystyklo ar antklodėlės tekstūra. Nešiojimas nešynėje irgi suteikia jūsų kūdikiui šilumos bei saugumo jausmą, tik nešynė turėtų būti labai minkštutė.


„Embriono poza“

Embriono poza

Kūdikiui nepatogu išsitiesti ant kieto plokščio paviršiaus, todėl kai kurie mažyliai neramiai miega ant kieto čiužinio. Fiziologiškai jam daug artimesnė „embriono poza“, kai mažylis gali laisvai susiriesti ir pritraukti prie pilvelio savo kojytes ir rankutes. Specialūs kokono tipo čiužinukai, kuriame kūdikis galėtų susisukti tarsi lizdelyje, ramina mažylį ir padeda jam greit ir lengvai užmigti.


Bendras sapnas

Kaip maksimaliai ramiai ir džiaugsmingai pragyventi pirmuosius tris mėnesius su naujagimiu?

Įrodyta, kad kūdikiui miegant šalia mamos mažiau nei per metrą sinhronizuojasi miegas, kvėpavimas ir širdies ritmas. Tai ir kūdikiui, ir mamai padeda ramiau ir geriau išsimiegoti. Svarbiausia prisiminti miego kartu saugumo taisykles ir tada kūdikis su mama ilgiau ir patogiau išsimiegos, negu kad kūdikį įkėlus į jo lovelę.


Keletas paprastų gudrybių kūdikio tėvams

Be jau minėtų bazinių naujagimio priežiūros principų egzistuoja galybė tėvų gudrybių, padedančių mažyliui nusiraminti ir greičiau užmigti.

  1. „Baltas triukšmas“. Nemaža dalis mamų stengiasi padėti savo kūdikiui užmigti dainuodamos lopšines, tačiau pirmaisiais gyvenimo mėnesiais daug efektyviau kūdikį veikia dulkių siurblio ar feno gaudimas, tekančio vandens čiurlenimas ar tiesiog kartojamas ilgas garsas „Tšššššš“. Tai kūdikiui primena mamos oranizmo garsus, kuriuos jis girdėdavo jos pilvelyje.
  2. Mažiau šviesos. Dienos šviesa ar įjungta lempa gali erzinti pavargusį ir nervuotą mažylį. Patalpoje, kurioje kūdikis paprastai ilsisi, sukurkite prieblandą. Tamsiuoju paros metu tiesiog išjunkite šviesą, šviesiuoju – užtraukite ant langų naktines užuolaidas arba suraskite tamsesnę vietelę.
  3. Judėjimas. Mamos pilvelyje kūdikis miegodavo, kai mama aktyviai judėdavo ir atvirkščiai, mamai ilsintis jis nemiegodavo. Kurį laiką po gimdymo kūdikiams išlieka šis modelis. Kad naujagimis greičiau nusiramintų ir užmigtų nesėdėkite nejudėdama, linguokite. Tinka šokis, vaikščiojimas, važinėjimasis automobiliu. Daugelį gelbėja gimnastikos kamuolys Fitball.
4 / 5 (balsai: 2)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: