8 būsimo tėčio baimės ir kaip jų atsikratyti

  1. Nežinomybė
  2. Statuso pasikeitimas
  3. Priekyje amžinybė
  4. "Laisvės atėmimas"
  5. Ne Visatos centras
  6. O jei nepamilsiu?
  7. Nespėsite
  8. Brangus malonumas

Kiek prirašyta straipsnių apie nėštukių rūpesčius! Bet būsimieji tėčiai nerimauja ne mažiau, gal net daugiau nei jų žmonos, laukdamos vaikelio gimimo.

Nėštumas radikaliai keičia visą gyvenimą šeimoje, ir tėčio taip pat. Baigiasi vienas etapas, o prasideda kitas. Priešais lyg “nežinoma žemė”, kur viskas nauja, nežinoma: pareigos, dienos režimas, statusas, tikslai, užduotys ... Žodžiu - viskas. Čia kiekvienas, net pats drąsiausias ir stipriausias tėvas pasimeta. Nors baimės, žinoma, visų skirtingos.


8 būsimo tėčio baimės ir kaip jų atsikratyti


1

Nežinomybė

Nėštumas ir gimdymas - labiausiai gluminantys ir neįtikėtini įvykiai šeimos gyvenime. Ir net dabar, XXI amžiuje, dažnai neįmanoma tiksliai numatyti, kada ir kaip viskas bus. Ar reiks skausmus malšinti, ar cezario pjūvį daryti? Būsimasis tėtis nerimauja dėl mylimosios gyvybės ir sveikatos ir dėl dar negimusio vaikelio ir supranta, kad niekuo arba beveik niekuo negali padėti (jei, žinoma, jis nėra diplomuotas akušeris-ginekologas). O nesugebėjimas visiškai kontroliuoti situacijjos - labai nejauki būsena daugumai vyrų. Dalytis šiais sunkiais išgyvenimais dažniausiai nėra su kuo. Juk neatskleisi tokių savo baimių tėvams, draugams, arba - dar blogiau - žmonai. Tik to jai dabar betrūko. Ji pati nerimauja. Taip ir lieka būsimasis tėtis vienas su savo išgyvenimais.

Ką daryti?
Situaciją gali pabloginti žmonos pasakojimai apie tai, kaip sunku turėtų būti gimdymo metu. Galbūt jai reikia palaikymo. Jūsų tvardymasis gali atrodyti būsimai mamai kaip abejingumas. Greičiausiai, jai tiesiog nepakanka jūsų dėmesio. Nepykite, kiek tai įmanoma, bandykite kontroliuoti situaciją. Skaitykite specialią literatūrą, kartu su žmona lankykite kursus būsimiems tėvams, pagalvokite ir aptarkite galimybę kartu dalyvauti gimdyme. Taip jūs galėsite padėti ne tik žmonai, bet ir sau. Jei būsite ryžtingas, baimės tikrai dings.


2

Statuso pasikeitimas

Šeima be vaikų ir šeima su vaikais - visiškai skirtingos "visuomenės ląstelės". Tai, ko gero, supranta visi. Vienas dalykas - žmona-draugė, su kuria galima ir į diskoteką, ir į kalnus, net į Šiaurės ašigalį. Ir visai kas kita - šeimos mama. Ir tėveliui kažkaip jau statusas neleidžia vien pramogauti. O čia dar ir aplinkiniai tvirtina: "Dabar viskas bus kitaip ... Tu juk būsimasis tėvas ... Štai gims kūdikis ..." Nuo to kiekvienas būtų nesavas.

Ką daryti?
Nereikia išsigąsti. Dažniausia prisitaikyti nesudėtinga. Vienas mūsų draugas, nuostabaus penkiamečio berniuko tėvas, kartą man papasakojo juokingą atsitikimą. Kai jis ir jo žmona ką tik tapo tėvais, jis atsitiktinai nugirdo dviejų tėčių pokalbį. Tie, entuziastingai aptarinėjo vystyklų gamintojus. Mūsų draugas tada nusijuokė: "Aš pamaniau: “Koks košmaras! Jie juk vyrai!" O dabar aš pats galiu aptarinėti bet kokias vaikiškas prekes ilgai ir su malonumu”.


3

Priekyje amžinybė

Vaikas - tai amžina. Ypač mūsų šalyje, kur priimtinas aktyvus mamų ir tėčių dalyvavimas vaikų gyvenime, net jei šie vaikai jau seniai patys tėvai. Taigi, paguosti save su mintimi, kad reikia tik "perkentėti" penkis, dešimt metų, nepavyks. Taip, vaikas paaugs ir pradės geriau miegoti, bet miego trūkumą pakeis kitos problemos. o jei prisiminsite liaudies išminties perlus: "Maži vaikai miegoti neleidžia, o nuo didelių pats neužmigsi" arba "Maži vaikeliai - mažos bėdelės", tai ir visai bus baisu...

Ką daryti?
Negalima guosti savęs patarle apie stiklinę vandens, kuria kada nors vaikai paduos už viską, ką jiems duosite daugelį metų. Iš tokios paguodos naudos mažai. Tiesiog tikėkite: vaikai taip greitai įsigudrina užvaldyti mūsų širdis, kad netrukus po jų gimimo, būsite maloniai nustebinti - žodis "amžinai" nustojo skambėti bauginančiai, o bendravimo malonumas užgožė sunkumus.


4

"Laisvės atėmimas"

Ši baimė yra ypač būdinga tiems tėvams, kurie labai jauni arba būsimais tėčiais tapo visiškai netikėtai. Atrodo, ką tik tapo nepriklausomas nuo tėvų (baigė studijas, pradėjo gyventi savo malonumui) ... Daugelis bijo, kad "praras laisvę" arba guodžia save, kad viskas liks kaip ir anksčiau.

Ką daryti?
Nesitikėkite, kad seneliai visame kame padės. Gyvenimas dažnai keičia vaivorykštinius planus. Tačiau tai neturėtų jūsų gąsdinti. Pažvelkite į šeimas su vaikais, kurie patys susitvarko su visais reikalais ir yra visai nepanašūs į gyvenimo užkankintus darbinius gyvulius. Ir jūs taip pat viską įveiksite!


5

Ne Visatos centras

Mintys, kad dabar ne jie bus visatos centras mylimosioms,- viena iš labiausiai paplitusių būsimų tėvelių baimių. Juk tai taip šaunu - žinoti, kad esi vienintelis, apie kurį galvoja žmona. Ir ši baimė - viena iš labiausiai pagrįstų. Iš tiesų, motinystės instinktas moterims dažnai toks stiprus, kad vaikas tiesiog užgožia visą pasaulį. O jei dar ir pogimdyvinė depresija prisidės, tai vyrui tikrai nėra ko pavydėti.

Ką daryti?
Atminkite, kad laimingas varžovas ar varžovė - savas vaikas. Ir dabar greta jūsų dar vienas mylintis žmogutis, kuris žiūri į jus kaip į dievą, nekantraudamas laukia jūsų. Pagrindinis receptas šiuo atveju - meilė, rūpestis ir atlaidumas. Nelaukite, kol žmona "atsipeikės" ir vėl taps tokia pati. Nėra ko įsižeisti, pykti ir jaustis nuskriaustam, stenkitės daugiau būti namuose ir rūpintis mažyliu. Ir tada nesusidėlios neteisingas, iškreiptas modelis, kai yra mama ir kūdikis ir yra- pats sau - tėtis. Ir vieną akimirką jūs pajusite, kad, norint būti laimingu, nebūtina būti Visatos centru.


6

O jei nepamilsiu?

Giliai viduje įtariate, kad ne per daug mylite vaikus. Triukšmaujantys mažyliai jus visada erzino ir net šiek tiek gąsdino. Ir dabar jaučiatės šiek tiek nepatogiai dėl to, kad greit pasaulį išvys jūsų kūdikis, nuo kurio "nepasislėpsi, nepabėgsi". O jei santykiai nesusiklostys, nebus nei meilės, nei draugystės?

Ką daryti?
Jei jūs nuo pirmųjų dienų skirsite vaikui dėmesio, tai ši baimė taps beprasmė. Vaikai lengvai ir labai greitai reaguoja į globą ir meilę. Nespėsite apsižvalgyti, o mažylis jau šypsosis jums, sieks jus. Ir jau visai netoli linksmas trepsėjimas ir džiaugsmingas šūkavimas: "Tėvelis atėjo!" Svarbiausia - nereikia laukti, kol kūdikis užaugs. Juk bendrauti įmanoma ir su pačiu mažiausiu vaikeliu.


7

Nespėsite

Stebina tai, kad beveik visi vyrai bijo nespėti nuvežti savo žmoną į gimdymo namus arba pavėluoti valandą X, jei nori dalyvauti gimdyme. Mažuose miesteliuose ar kaimo vietovėse todėl, kad gimdymo namai toli. Dideliuose - dėl kamščių keliuose.

Ką daryti?
Tokie nuogąstavimai nuodijo gyvenimą taip pat ir mano vyrui. Bet mūsų draugė, gaugiavaikė mama, nuramino jį žodžiais: "Dauguma moterų gimdo naktį arba anksti ryte. Taigi nesijaudink, jūs turėsite laiko ten nuvykti”. Aš nežinau, ką apie tai byloja statistika ir ar tai tiesa, bet draugės žodžiai mano vyrą nuramino visam laikui. Bet jei rimtai, tai atminkite, kad gimdymas retai būna greitas(šešias valandas ar mažiau) ir staigus (keturias valandas ar mažiau). Ir į gimdymo namus suspėja beveik visos norinčios, kad jų vaikeliai gimtų prižiūrimi specialistų. Kraštutiniu atveju, jei ši baimė labai įkyri ir iš esmės nuodija jūsų gyvenimą, galima susitarti, kad jūsų žmona atvyktų į gimdymo namus šiek tiek anksčiau, nei nustatyta išankstinė gimdymo data.


8

Brangus malonumas

Visai neseniai, jei žmona ir nedirbo lygiai su jumis, vis tiek į šeimos biudžetą įnešdavo nemažą indėlį. Dabar ir jos indėlis sumažėjo, ir dar naujas šeimos narys kelyje. O pinigų mažyliui, anot gandų, reikia labai ir labai daug. Dar ir pasirinkimas, kainos vaikų parduotuvėse sukelia šoką ir baimę. O dar būtina pertvarkyti miegamąjį, įsigyti lovelę, vežimėlį, vonelę, sėdynę automobiliui...

Ką daryti?
Gandai apie tai, kaip brangiai kainuoja naujo šeimos nario atsiradimas, yra gerokai perdėti. Taip, parduotuvės siūlo didelį pasirinkimą, ir nepatyrusiems būsimiesiems tėčiams ir mamoms gali atrodyti, kad visi daiktai lentynose yra tiesiog gyvybiškai svarbūs. Pasitarkite su labiau patyrusiais tėvais, ir pamatysite, kad kraitelio sąrašas nėra toks didelis. Todėl nereikia nervintis - vaikas "pagal kišenę" daugeliui šeimų.


Pastabos išmintingoms mamoms

Mielos būsimos mamytės! Ne tik mes jaudinamės laukdamos nuostabaus stebuklo - kūdikio gimimo. Pabandykime suprasti, ką jaučia būsimieji tėčiai, ir padėkime jiems išgyventi šiuos sunkius devynis mėnesius ir deramai patekti į naują gyvenimą. Jei nėštumas bus ne žaidimas vienas kito nervais, o ypatingo dėmesio, rūpinimosi ir meilės laikotarpis, tai mažylio gimimas tik sustiprins tėvų santykius ir taps vienu iš geriausių laikotarpių šeimos gyvenime.


8 būsimo tėčio baimės ir kaip jų atsikratyti

5 / 5 (balsai: 4)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: