4 žingsniai, kurie padės pasiruošti cezario pjūviui

  1. 1 žingsnis: suvokti būtinybę
  2. 2 žingsnis: šalin kaltės jausmą
  3. 3 žingsnis: sužinoti, kad nebijoti
  4. 4 žingsnis: galvoti apie ateitį
  5. Svarbiausia - mylėti!
  6. Ką pasakys gydytojas?

Kas penktas vaikas dabar gimsta Cezario pjūvio pagalba. Apie šią operaciją privalo žinoti ir būsimos mamos, kurios ruošiasi natūraliam gimdymui. Visko būna!

Kas geriau: natūralus gimdymas ar Cezario pjūvis? Tai neteisingas klausimas, nes kiekvienas akušerinis metodas turi savo indikacijas. Cezario pjūvio operacija gali būti skubi, kai sprendimas apie ją priimamas gimdymo metu, taip pat planinė, kai operacija suplanuojama pieš keletą savaičių ar net dienų iki gimdymo.

Indikacijos Cezario pjūvio operacijai dėl mamos ir mažylio sveikatos - ne tokia jau ir retenybė. Žinoma, kažkas atsidus su palengvėjimu: už mane viską padarys patyręs gydytojas. Dėka šiuolaikinės medicinos pažangos, ši operacija yra beveik saugi, atliekama taikant vietinę nejautrą ir leidžia mamai visiškai suvokti kas vyksta. Ji iš karto gali pamatyti vos gimusį kūdikį, išgirsti jo riksmą ir priglausti mažylį prie krūtinės.

Tačiau psichologiškai ne viskas taip paprasta. Daugelis mamų yra nusivylusios, jaučia kartėlį, jaučiasi apgautos. Kartais jos susiduria su sunkumais maitinant krūtimi. Kaip pasirengti operacijai, kad taip nenutiktų?


4 žingsniai, kurie padės pasiruošti cezario pjūviui


1

žingsnis: suvokti būtinybę

Mamos dažnai diskutuoja, ar gerai Cezario pjūvis, reikia jį daryti, ar ne. Iš tikrųjų tai yra nieko daugiau, nei "pilstymas iš tuščio į kiaurą". Operacijos tikslingumą gali nustatyti tik gydytojai. Visos kalbos apie tai, kad Cezario pjūvio operacija kūdikiui nesuteikia reikalingų įspūdžių, o taip pat emociškai nuskurdina mamą - nieko vertos, palyginus su tuo pavojumi, kurį jūs galite sukelti savo kūdikiui, nepaklausę gydytojų patarimų.

Žinoma, jei jums paskirta Cezario pjūvio operacija, jus paguldys į gimdymo namus anksčiau, paruoš operacijai.

Išvengti Cezario pjūvio esant indikacijoms galima tik "ekstremaliu" būdu: tiesiog neatvykti į ligoninę ir bandyti gimdyti namuose. Tačiau tai blogiausias atvejis. Jums arba naujagimiui gali prireikti skubios medicininės pagalbos, ir jokia "greitoji", net budinti po langais, nespės jūsų nuvežti į gimdymo namus.

Žinoma, gaila, kad jums neteks patirti viso natūralaus gimdymo proceso. Tačiau reikia aiškiai suprasti: kad jūsų ir kūdikio sveikata yra daug svarbiau už šią patirtį! Todėl pirmas psichologinio pasirengimo Cezario pjūviui žingsnis - tai suprasti, kad dėka operacijos jūs ir kūdikis liksite sveiki, jūs galėsite pilnai rūpintis mažyliu ir gerai jaustis , o ne gydytis komplikacijas.


2

žingsnis: šalin kaltės jausmą

Kūdikių, gimusių naudojant Cezario pjūvio metodą, mamos dažnai patiria kaltės jausmą dėl to, kad nesuteikė savo vaikeliui natūralaus gimdymo patirties, jaučiasi nepilnavertėmis. Apimta šių jausmų moteris išeikvoja daug dvasinės energijos ir laiko. Todėl, jei jums numatomas Cezario pjūvis, naudokitės principu: "Kas įspėtas, tas pasiruošęs" ir neduokite valios kaltės jausmui. Iš kur atsiranda šis negatyvas? Dabar daug rašoma ir kalbama apie "perinatalines matricas". Šia koncepciją pristatė Čekijos psichiatras Stanislavas Grofas. Pagal koncepciją, yra 4 matricos, nulemiančios visą tolimesnį žmogaus gyvenimą. Pirmoji matrica atsiranda embriono vystymosi laikotarpiu, ir jei nėštumas praėjo sklandžiai, vaikutis gauna teigiamą nuostatą ateiti į pasaulį. Antroji matrica nustatomas pagal tą momentą, kai prasideda sąrėmiai, bet gimdos kaklelis dar neatsidaręs. Vaikui tai reiškia, kad jo "rojus" pasibaigė, o išėjimo dar nėra. Trečioji matrica susiformuoja, kai gimdos kaklelis atsiveria ir kūdikis juda gimdymo takais. Tai yra kovos kelias, pirmosios kliūties gyvenime įveikimas. Antrajame ir trečiajame etapuose kūdikis jaučia stiprų baimės jausmą, nerimą. Ketvirtoji matrica - tai gimimo momentas, kai kūdikis išeina nugalėtoju. Cezario pjūvio atveju antrojo ir trečiojo laikotarpių nėra.

Grofas ir jo pasekėjai tiki, kad tai "nuskurdina" gyvenimą žmogaus, gimusio naudojant Cezario pjūvį, nes jis negauna reikalingos kovos ir pergalės patirties. Tačiau, jei natūralaus gimdymo metu kažkas bus "ne taip", ir antrasis ir trečiasis laikotarpiai užsitęs, vaikas nukentės labiau nei Cezario pjūvio atveju. Tik "geras" natūralus gimdymas yra naudingas kūdikiui. Neverta suabsoliutinti madingos Grofo teorijos. Yra nemažiau vertinamų psichoanalizės teorijų, kurios gimimo momento netraktuoja tiek daug lemiančiu gyvenime. Pavyzdžiui, anot Eriko Berno, autoriaus knygų "Žaidimai, kuriuos žaidžia žmonės" ir "Žmonės, kurie žaidžia žaidimus," svarbiausiais "etapais", kurie nulemia būsimą vaiko gyvenimą, yra pastojimo momentas, nėštumas ir vėlesnis tėvų elgesys su mažyliu.


4 žingsniai, kurie padės pasiruošti cezario pjūviui


3

žingsnis: sužinoti, kad nebijoti

Kad suprasti, jog Cezario pjūvis nė kiek ne blogiau nei natūralus gimdymas, būtina žinoti, kaip jis atliekamas. Daugumoje atvejų, jei kalbame apie planinę operaciją, moteris yra sąmoninga, emociškai įsitraukianti į procesą, girdi pirmą vaiko šauksmą ir jį mato. Mano paties antrojo sūnaus gimimo patirtis tai patvirtina. Parą laiko moteris randasi pooperacinėje palatoje stebima medikų, vaikas gi - vaikiškoje. Tada mama yra perkeliama į paprastą palatą, kur reikia atsistoti ir pradėti vaikščioti. Kūdikį atneša maitinti tą pačią dieną.

Manoma, kad pienas po Cezario pjūvio atsiranda diena vėliau. Net jei taip, jis tikrai bus! Moterys, kurios patyrė Cezario pjūvį, gali žindyti tiek pat ilgai, kaip ir po natūralaus gimdymo.

Svarbų vaidmenį atlieka jūsų nusiteikimas. Jei antrą dieną jūs vis dar sunkiai vaikštote, tai trečią kyla noras nueiti į nėščiųjų palatą, kad pasirodyti, kokia jūs šaunuolė, ir pasidalinti paslaptimis su tomis, kurios vis dar yra "kitoje pusėje".

Koks bebūtų gimdymas, organizmui reikia atsigauti. Jokiu būdu negalima teigti, kad natūralus gimdymas yra lengvesnis, nei Cezario pjūvis, arba atvirkščiai. Tai yra du skirtingi procesai, bet abu yra lygiai taip pat nelengvi. Tačiau savas skausmas pasimiršta, kai žiūrite į akis savo naujagimiui.


4

žingsnis: galvoti apie ateitį

Jei mintys apie būsimą operaciją neduoda jums ramybės, pieškite vaizduotėje paveikslus, kad operacija jau praeityje ir jūs esate namie su kūdikiu. Įsivaizduokite, kad esate kartu, pajuskite švelnumą ir meilę. Įsivaizduokite, kad jūsų vaikas sveikas, o save - pilną jėgų. Įsivaizduokite, kaip jūs glaudžiate savo mažylį, bučiuojate jo švelnią odą, kaip jis čepsi pienelį prie jūsų krūtinės . Gražus vaizdas, ar ne? Bet visa tai yra įmanoma tik Cezario pjūvio dėka! Ir jūs, ir kūdikis esate sveiki - kas gali būti geriau?


Ką pasakys gydytojas?
Prieš gimstant jūsų kūdikis gali būti jūsų pilvuke įvairiose padėtyse (pirmeigose).
Teisinga pozicija gimdymui - galvinė pirmeiga, iš jos mažyliui lengviausia judėti gimdymo kanalais ir patekti į pasaulį.
• Jei sėdmeninė pirmeiga gali paskirti operaciją, nors su patyrusia akušere ir natūralus gimdymas gali būti sėkmingas.
Skersinė vaisiaus padėtis, kaip taisyklė - indikacija operacijai, nebent pavyktų apsukti mažylį pilvelyje.


Svarbiausia - mylėti!

Vaiko psichika yra lanksti ir prisitaikanti. Nesvarbu, ar kūdikis patyrė Cezario pjūvį, komplikuotą gimdymą ar gyvenimą "pagal grafiką" gimdymo namuose, pagrindinis dalykas - tai jūsų meilė ir noras reaguoti į jo poreikius su švelnumu ir supratimu. Daug daugiau žalos padaro kūdikiui tėvų grubumas, noras sekti stereotipais (maitinti pagal "laikrodį", stipriai vystyti, mažiau imti į rankas), abejingumas ir kitoks destruktyvus tėvų elgesys. Jei lyginti kūdikį, gimusį natūraliu būdu, bet su jo atžvilgiu abejinga mama, ir kūdikį, kuris gimė Cezario pjūvio pagalba ir turi mylinčią mamą, žinoma, antrasis yra palankesnėse sąlygose.

Kiek moteris gera kaip mama, lemia ne tai kokiu būdu gimė jos kūdikis, o tai, kaip ji elgėsi su juo, kol jis buvo pilvuke, ir kaip ji bendrauja su juo po gimimo ir visą gyvenimą. Mylėkite savo kūdikį, rūpinkitės juo ir gyvenkite dabartimi. Nesvarbu kokiu būdu jis atėjo į pasaulį, būtent jūs jam dovanojote stebuklą, vadinamą gyvenimu.


4 žingsniai, kurie padės pasiruošti cezario pjūviui. Svarbiausia - mylėti!

5 / 5 (balsai: 5)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: