10 patarimų jaunam tėčiui

Pačios svarbiausios patyrusio „kario“, 7 vaikų tėvo rekomendacijos kaip efektyviausiai praleisti pirmuosius kūdikio gyvenimo metus.


10 patarimų jaunam tėčiui


Nuoširdžiai tave sveikinu: dabar tai tavo realybė! Ant savo tvirtų rankų tu laikai šiltutį, gyvą, meilų, juokingą ir patį brangiausią tau žmogų – savo kūdikį. Palik praeity visas savo baimes, nerimą, abejones – tai svarbiausias įrašas tavo gyvenimo knygoje. Prisimink, kaip tu jaudinaisi prieš vairavimo egzaminą, kaip nervinaisi žvilgčiodamas į griežtą instruktoriaus veidą… Ir štai tavo rankose išsvajotosios teisės su tavo nuotrauka. O prieš akis – toli į horizontą besitiesiantis kelias. Ir tu susidorosi su juo! O kolkas leisk tau duoti keletą daugiavaikio tėvo patirtimi pagrįstų patarimų.


O kolkas leisk tau duoti keletą daugiavaikio tėvo patirtimi pagrįstų patarimų


1

Atmink: tavo vaikas unikalus!

Aš turiu keturis sūnus ir tris dukras, ir visi jie skirtingi. Vienas greitas kaip “Ferrari”, kitas lėtas ir sunkus kaip 40 tonų „Belarus” . Bet visi jie turi kažką bendro, kažkuo visi panašūs!

Dažnai žmonės išleidžia krūvas pinigų, kad jų mažalitražis automobilis ar net visureigis išsiskirtų iš tūkstančių kitų tokių automobilių: ieško lietų diskų , perka nestandartinius žibintus ir plastikines užuolaidas ant langų, ant buferiių klijuoja lipdukus. O tavo mažylis jau dabar išsiskiria ir visada išsiskirs iš milijonų kitų vaikų. Jis panašus į tave, žmoną ir truputėlį į tavo senelį. Džiaukis kiekvienu jo bruožu jau dabar, šiandien – juk kiekviena jūsų bendravimo akimirka nepakartojama! Tavo kūdikis idealiai sukurtas pagal tave. Viskas, ką tu mėgsti ir ką žinai jau užprogramuota jo procesoriuje: ir ausyse švilpiantis vėjas, slidėmis skriejant nuo kalnų šlaito, ir tavo kvėpavimo ritmas akvalango reduktoriuje, panirus po vandeniu, ir tavo širdies plakimas pašėlusiu greičiu krentant žemyn iki išsiskleidžiant parašiutui...


Atmink: tavo vaikas unikalus!


2

Tavo kūdikis jau viską apie tave žino

Kuo daugiau laiko tu praleidi su savo vaiku, kuo ilgiau laikai jį ant rankų, kalbini, juokiesi, tuo artimesnis ir šiltesnis bus jūsų tarpusavio ryšys. Prie vairo praleistų valandų skaičius neabejotinai įtakoja vairavimo kokybę!


Tavo kūdikis jau viską apie tave žino


3

Būk kategoriškas rinkdamasis kurą!

Kūdikiui tinka tik vienos rūšies kuras – mamos pienas. Niekada nieko nesiklausyk – nei gydytojų, nei tėvų, jokių patarėjų. Pasakos apie žemą riebumą, apie baltymų trūkumą, apie mažą pieno kiekį mamos krūtyje – visa tai tik bandymai sugadinti tavo kūdikio mechanizmą. Kaip tu niekada savo padidinto galingumo benzininiam varikliui neįpilsi dyzelinio kuro, taip niekam ir niekada neleisk papildomai maitinti savo kūdikio. Daryk viską, kas tavo galioje, kad tavo žmona turėtų galimybę maitinti jūsų kūdikį krūtimi! Kaip suprasti, kad laikas pakelti oktavinį kuro lygį? Labai paprastai: kai tik kūdikiui ims kaltis pirmasis dantukas, tai ženklas, kad jo motoras pajėgus suvirškinti viską, kas valgoma. Drąsiai atpjauk jam gabaliuką morkos, obuolio ar kriaušės. Tegul čiulpia, graužia, kramto ir spjaudosi!


4

Drąsiai mokykis jį laikyti, maudyti ir perrengti

Tavo kūdikis „suprojektuotas“ su milžiniškomis patvarumo atsargomis. Jį galima ir reikia grūdinti, jam būtini visi mikrobai ir tave supančios dulkės, kad galėtų jas pažinti ir susikurti savo apsaugos sistemą. Mamos piene yra visi gyvybiškai būtini priedai: antikūniai, imunomoduliatoriai. Net jei mamai pakils temperatūra, mažylis išliks sveikas arba persirgs lengva forma.


Pasiimk savo kūdikį kartu pasivaikščioti, apsipirkti, poilsiauti, neškis su savimi į parką, į sodą, į gamtą, į kelionę


5

Pasiimk savo kūdikį kartu pasivaikščioti, apsipirkti, poilsiauti, neškis su savimi į parką, į sodą, į gamtą, į kelionę

Pasirink tinkamos spalvos ir dydžio ergonomišką kuprinę ir nešiokis savo kūdikį su savimi. Iš po tavo striukės kyšanti kūdikio kepuraitė praeinančioms pro šalį merginoms paliks daug stipresnį įspūdį nei AMG etiketė ant tavo mašinos kėbulo. Visur, kur tik gera tau, bus gera ir jam – tavo kūdikiui.


Pasirink tinkamos spalvos ir dydžio ergonomišką kuprinę ir nešiokis savo kūdikį su savimi


6

Jis tavo

Prieš patikėdamas savo automobilį kam nors kitam tu dešimtis kartų gerai pagalvosi. Tas pats ir čia – griežtai nubrėžk žmonių, su kuriais galėtum palikti savo vaiką, ratą. Aptarkite tai su žmona. Būk nuoseklus. Patarėjai ir geradariai ateis ir išeis, o jų lenkimo ar stabdymo pasekmes tau srėbti visą gyvenimą.


7

Pavargai – atsigulk ir pamiegok

Pasiguldyk kūdikį ant krūtinės arba šalia savęs. Jis nurims ir užmigs. Mano žmona nuolat kartoja, kad šalia tokio tinginio ir miegaliaus kaip aš, puikiai užmiega visi vaikai. Čia kaip ir tolimoje kelionėje: pajutai, kad akys merkiasi ir punktyrinė kelio linija susilieja į vientisą pieno upę? Sustok, atlenk sėdynę ir 15–20 minučių nusnausk. Tavo elementai vėl pasikraus ir sėkmingai pratęsi kelionę.

10 patarimų jaunam tėčiui: Pavargai – atsigulk ir pamiegok


8

Būk atidus vartotojas ir pirkėjas

Taip taip! Visai kaip autosalone. Tu tapai tėvu ir į tave iškart nusitaikė milijonų nereikalingų daiktų pardavėjai. Prisimink spintos lentynoje dulkantį visiškai niekam nereikalingą 20 kompaktinių diskų dėklą, kurį tau patarė įsigyti degalinėje, kad kelyje būtų patogiau klausytis muzikos? Atsisakyk pirkti neslystančios dangos kilimėlius, koduotas spintelių sklendes ir stebėjimo kameras, internetu stebinčias tavo miegantį mažylį. Visa tai nuguls daiktų dėžėje kur nors balkone ar spintų lentynose, tačiau atims iš tavęs nemažai pinigų ir paskui negalėsi atsistebėti ir suvokti kas tave privertė susigundyti tokiems dalykams išleisti savo pinigus.


9

Skaityk jam, klausykitės kartu muzikos, žiūrėkite filmus

Tegul kūdikis guli ant tavo kelių ar ant krūtinės , čia jau kaip kam patogiau. Kalbink jį, liesk, glostyk, daryk jam masažą. Tai didžiulis malonumas ir tau, ir tavo kūdikiui.


10

Domėkis ir analizuok

Jausti automobilį, gebėti jį suvaldyti ne mažiau svarbu, nei suprasti organizmo funkcijas. Kodėl mažyliui sukilo temperatūra ir kodėl jam pučia pilvuką? Visa tai tavo tėviško meistriškumo abėcėlė. Perskaityk Nikitinų ir Sesilės Lupan knygas, Komarovskio, Gippenreiter, Murašovos, Petranovskajos straipsnius – visa tai prieinama internete.


O kai prabėgs patys sunkiausi, sudėtingiausi, kupini nemigo naktų pirmieji kūdikio gyvenimo metai ir jūsų mažylis pradės vaikščioti, o vėliau ir kalbėti — atsigręžk atgal, įvertink savo klaidas , išsikelk naujus tikslus ir pradėk derybas su žmona : „O gal vistik ir motociklą...“.


10 patarimų jaunam tėčiui - O gal vistik ir motociklą?

4.67 / 5 (balsai: 3)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: