10 tėvams galinčių iškilti klausimų apie koronavirusą

  1. Ar galiu pasiimti su savimi vaiką, jei lankausi viešose vietose?
  2. Ar turėčiau atšaukti savo vaiko Gimtadienio vakarėlį?
  3. Parduotuvėje nėra dezinfekavimo priemonių. Ar turėčiau jas pats pasigaminti?
  4. Mano vaikui pasireiškė peršalimo ar gripo simptomai. Ar turėčiau vežti jį į ligoninę?
  5. Jei mano vaikas stipriai serga, ar jis turės galimybę atlikti testą?
  6. Ar saugu su vaiku važiuoti viešuoju transportu?
  7. Ką daryti, jei mano vaiko nusilpusi imuninė sistema?
  8. Ar verta šiuo metu mūsų močiutei/seneliui ateiti/atvažiuoti pas mus į svečius?
  9. Ar naujagimiai jautriai reaguoja į koronavirusą?
  10. Koks svarbiausias dalykas, kurį derėtų padaryti norint apsaugoti mūsų vaikus?

Kadangi koronavirusas toliau plinta po pasaulį, KIDY.eu komanda pasistengė surinkti atsakymus į mūsų nuomone daugiausia nerimo tėvams keliančius bendrus klausimus. Atsižvelgiant į tai, kad ši situacija labai greitai kinta, visi statistiniai duomenys ar konkrečios rekomendacijos turi būti nuolatos tikrinamos oficialiose jūsų miesto svetainėse ir vietinio sveikatos apsaugos departamento informaciniuose puslapiuose. Priklausomai nuo naujausių duomenų rekomendacijos gali ir toliau keistis.


10 tėvams galinčių iškilti klausimų apie koronavirusą


Šis straipsnis paremtas The New York Times laikraštyje publikuotais pasisakymais, kuriuos išdėstė tokie asmenys, kaip medicinos mokslų daktaras Sean O’Leary, Amerikos pediatrijos akademijos infekcinių ligų komiteto narys, medicinos mokslų daktaras Peter J. Hotez, Nacionalinės tropinės medicinos mokyklos prie Baylor medicinos koledžo dekanė, medicinos mokslų daktarė Rebecca Pellett Madan, Hassenfeld в N.Y.U. Langone vaikų infekcinės ligoninės pediatrijos specialistai.


1

Ar galiu pasiimti su savimi vaiką, jei lankausi viešose vietose?

Šiuo metu bendras patarimas būtų vis tik išsaugoti socialinę distanciją. Niekas negali jums garantuoti, jog tokios populiarios vietos, kaip žaidimų aikštelės nekelia pavojaus – pagal specialistų vertinimus, virusas gali išlikti ant metalinių, stiklinių ar plastikinių paviršių apytiksliai nuo 2 valandų iki 9 dienų. Be jokių abejonių, šiuo metu žaidimų aikštelės nėra pati saugiausia vieta. Miesto gyventojams, jei tik yra tokia galimybė, rekomenduojama lankytis dideliuose, atviruose erdviuose parkuose, kur vaikai gali būti vienas nuo kito ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu ir nesiliesti prie jokios įrangos. Atminkite, kad yra ir kitų žaidimų atvirame ore variantų, pavyzdžiui, važinėjimas dviračiu, paspirtuku ar riedžiu. Be to, egzistuoja daugybė judrių žaidimų patalpose, pavyzdžiui, YouTube rasite jogos vaikams vaizdo pamokėlių, kurios suteiks didžiulį malonumą ne tik jūsų vaikui, bet ir visai jūsų šeimai.


2

Ar turėčiau atšaukti savo vaiko Gimtadienio vakarėlį?

Geriausia būtų vakarėlį atšaukti. Dideli susibūrimai kelia vis didesnę riziką užsikrėsti.


3

Parduotuvėje nėra dezinfekavimo priemonių. Ar turėčiau jas pats pasigaminti?

Internete rasite be galo daug namuose pagaminamų rankų dezinfekavimo priemonių receptų, tačiau nė vienas iš ekspertų nepateikė rekomendacijų gaminti dezinfekavimo priemones namuose, net jei parduotuvėse šio gaminio nebepavyksta įsigyti. Dauguma dezinfekavimo priemones rankoms gaminančių populiarių firmų nustatė alkoholio koncentraciją kaip taisyklė nuo 60% iki 95%. Jeigu naudojate dezinfekavimo skystį rankoms, tai įsitikinkite, kad jame daugiau nei 60% alkoholio ir kad šis skystis visiškai išdžius iki tol, kol jūs ar jūsų vaikas prisilies prie kažkokio daikto – priešingu atveju apsauga nesuveiks. Turėkite galvoje, kad rankų dezinfekavimo priemonė netenka dalies savo efektyvumo, jei ją naudojate ant „pastebimai purvinų ar riebaluotų“ rankų.


4

Mano vaikui pasireiškė peršalimo ar gripo simptomai. Ar turėčiau vežti jį į ligoninę?

Ne. Koronaviruso simptomai – šaltkrėtis, sausas kosulys arba dusimas. Jei jūsų vaikui pasireiškė kiti simptomai, tokie kaip neaukšta temperatūra, sloga ar gerklės skausmas, prieš susiruošiant kažkur keliauti jums derėtų pasiskambinti savo šeimos gydytojui. Remiantis šiai dienai turimais duomenimis, sloga – praktiškai nuolatos ikimokyklinio amžiaus vaikams pasireiškiantis simptomas – retai būna naujo užsikrėtimo koronavirusu simptomu. Nepamirškime, kad kaip tik šiuo metu gripo bei paprasčiausių peršalimo ligų sezonas, todėl ypač svarbu, kad kritine būsena nesiskundžiantys žmonės nesukeltų sau papildomos rizikos užsikrėsti ir geriau nesilankytų poliklinikoje ar ligoninėje.

Jei jūsų vaikui pasireiškia rimtesni simptomai, tokie kaip kvėpavimo problemos, negalėjimas nei gerti, nei valgyti arba elgsenos pokyčiai, jūs būtinai privalote pasirodyti gydytojui.


5

Jei mano vaikas stipriai serga, ar jis turės galimybę atlikti testą?

Testavimo galimybė priklauso nuo to, kur jūs randatės. Tačiau iki to laiko, kol jūsų vaikas neturėjo tiesioginio kontakto su kažkuo, kam nustatytas teigiamas rezultatas, kol jūsų vaikas neapsilankė užkrėstose teritorijose arba kol jo padėtis nėra kritiška, maža tikimybė, kad jam bus atliekamas testas.

Labai apmaudu, tačiau visame pasaulyje situacija yra tokia, kad testų elementariausiai trūksta. Daugybė atvejų baigėsi tuo, kad rezultatų tekdavo laukti nuo 2 valandų iki 7 dienų! Savaime suprantama, laikas priklauso nuo to, kur jūs randatės, kokia laboratorija atlieka testo analizę ir kokie tos laboratorijos resursai. Tačiau visada būtina nepamiršti pagyvenusių pacientų ir padidintos rizikos grupių – būtent čia po užsikrėtimo pasireiškia itin sunkių simptomų tendencija, tad be jokių abejonių, būtent šių grupių atstovams bus suteikta testavimo pirmenybė.


6

Ar saugu su vaiku važiuoti viešuoju transportu?

Nerekomenduotina. Bet kokio amžiaus keleiviams derėtų vengti kelionių perpildytu viešuoju transportu. Jei vykti būtina ir yra galimybė, geriau keliauti pėstute arba važiuoti dviračiu.


7

Ką daryti, jei mano vaiko nusilpusi imuninė sistema?

Kadangi šiuo metu dar neturime daug informacijos apie tai, kaip vaikai reaguoja į šį konkretų virusą, sunku pasakyti ar yra dar kokių papildomų apsaugos priemonių be izoliavimo ir tų, kurios rekomenduojamos apskritai visai visuomenei.


8

Ar verta šiuo metu mūsų močiutei/seneliui ateiti/atvažiuoti pas mus į svečius?

Pagyvenę žmonės, ypač tie, kurių nusilpusi imuninė sistema, šiuo metu neturėtų niekur judėti iš namų. Jie labiausiai pažeidžiami koronaviruso. Vyresniems nei 65 metų žmonėms pagal galimybes derėtų likti savo namuose.

Vis tik dar galimi apsilankymai svečiuose, nors ir neatmetant rizikos, jei jūsų močiutė gyvena netoliese, jos nenusilpusi imuninė sistema, visa jūsų šeima praktikuoja socialinę distanciją ir nė vienas iš šeimos narių nesilanko darbe, kur bendrautų su būriu kitų žmonių.


9

Ar naujagimiai jautriai reaguoja į koronavirusą?

Šiuo metu konkrečiai apie naujagimius turima nedaug duomenų. Rekomenduojama laikytis įprastų higienos reikalavimų, kurių turėtumėte laikytis prižiūrėdami įvairiems respiratoriniams virusams ypatingai jautrius vaikus. Tokiems kaip, pavyzdžiui, gripo virusas: prieš eidami prie mažylio švariai nusiplaukite rankas ir stenkitės su vaiku neiti į žmonių susibūrimų vietas.


10

Koks svarbiausias dalykas, kurį derėtų padaryti norint apsaugoti mūsų vaikus?

Įsitikinkite, kad vaikai supranta rankų plovimo svarbą. Parodykite jiems kaip tai daryti teisingai – naudojant muilą, šiltą vandenį ir LAIKĄ. Plauti rankas derėtų ne trumpiau 20 sekundžių. Raginkite vaikus plauti rankas sugrįžus iš lauko, prieš valgį ir po jo. Rankų plovimas net efektyvesnis už dezinfekavimo priemones, nors ir šis būdas gerai, jei neturime galimybių nusiplauti rankas su muilu.


Mes nuoširdžiai tikimės, kad ši informacija jums buvo naudinga. Jei tik įmanoma, likite namuose, leiskite laiką su savo šeima, o mes pasirūpinsime, kad jūsų užsakymai būtų sutvarkomi kaip įmanoma greičiau. Visa KIDY.eu komanda linki jums sveikatos ir kantrybės.

5 / 5 (balsai: 7)
Įvertink šį straipsnį:
Jei jums patiko mūsų straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais: